Габрово показва култови шаржове

Подредени са 95 творби -  живописни платна, пластики и шаржове, създадени от средата на миналия век до наши дни

Габрово показва култови шаржове | StandartNews.com

Портрет на Велко Кънев, 1987-а, автор Джемал Емурлов

Любимите лица на хумора и сатирата събира в една зала Домът на хумора в Габрово. Изложбата е от колекцията портрети, автопортрети и шаржове от фондовете на музея. Публиката ще разсмиват образите на писатели, актьори, художници и габровски зевзеци, развеселявали поколения българи.Във време на изолация и дистанция, имаме нужда да се засмеем. Затова и екипът на Дома на хумора кани публиката на изложба, в която от портретите гледат любимци на поколения българи.

Подредени са 95 творби -  живописни платна, пластики и шаржове, създадени от средата на миналия век до наши дни. 

„В много държави има такава институция – национална портретна галерия, в която можеш да видиш портрети на интелектуалци, на владетели, на значими обществени фигури. Ние решихме, че ще си направим една малка портретна галерия въз основа на това, което имаме“, разказва директорът Маргарита Доровска пред БНР.

Публиката ще си припомни единствения реален персонаж на габровските шеги – дядо Миньо Попа от Боженци - търговец, предприемач и зевзек, който бил особено пестелив човек, но никога скъперник. Яденето му било толкова постно, че и муха не го кацала, но с дарените от него жълтици била завършена читалищната сграда в Габрово.

До лика на този възрожденец са лицата на Чудомир и Алеко Константинов, на Тодор Колев и Велко Кънев. В залата са подредени шаржове на Радой Ралин, Дечко Узунов, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, излезли изпод ръката на Борис Димовски. Разпознаваеми са Григор Вачков, Светлин Русев и Йордан Радичков, шаржирани от Доньо Донев.  

Много от образите, пред които зрителите ще се спрат, са на личности, познати от гостуванията им в Габрово, някои от тях и от техни участия във фестивалите на хумора и сатирата.

„За някои ще бъде носталгична и то по хубав начин“, допълва Маргарита Доровска за изложбата. „През спомен за хора с принос към нашата културна реалност. Някои от образите изобщо няма да бъдат разпознаваеми пък за по-младото поколение.“

Сред личностите от културния живот има и политици от миналото – портрети на Тодор Живков и на Людмила Живкова. „Желю Желев със сигурност е разпознаваем български общественик.“

Изложбата представя платна, пластики и шаржове на 41 автори. Сред тях са Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, Георги Чапкънов, Тодор Цонев, Любен Зидаров.

Портретите са подредени на разстояние метър и половина един от друг, за да е безопасно за зрителите.

Изложбата ще остане на разположение на публиката до 31 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай