Фрида, която живееше за бунта - и в картините, и във връзките

Кало е първата мексиканка, чиято картина е откупена от Лувъра

Фрида, която живееше за бунта - и в картините, и във връзките | StandartNews.com

Да се бунтува един художник, това е нещо обичайно. За Фрида Кало, родена на 6 юли 1907 г., бунтът е същината на живота - в картините, в личния живот, във връзките с мъже и жени.

10-те най-известни картини на Фрида Кало | © 10-те най

Въпреки че през  живота си боледува сериозно, тя се превръща в емблема на наивистичното изкуство и на неконвенционалния стил.

Както и в първата мексиканка, чиято картина е откупена от Лувъра. 

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон (на испански: Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón) е мексиканска художничка, чието творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор. Съпруга е на известния мексикански стенописец Диего Ривера, с когото обаче бързо се развеждат.

Hera.bg - Фрида Кало - между черната котка и колибрито

В същото време Кало има открити любовни извънбрачни връзки както с мъже, така и с жени.

Авторка е на 143 картини, 55 от които са автопортрети. Както тя, така и съпругът ѝ имат комунистически убеждения. По време на убийството на Троцки Фрида за кратко е била заподозряна. 

Марксистка, националистическа, феминистка: Изкуството и политиката на Фрида  Кало | Sofiapress

Нейният живот е белязан от нещастието да се зарази от полиомиелит и по-късно да пострада от сериозна катастрофа през младежките си години. Това я приковава на легло в продължение на дълги периоди от време, подлага се на 32 операции.

Темите в творбите й са донякъде инспирирани от  нейната биография и страданията й. 

През 1939 г. Фрида излага картини във Франция благодарение на покана от Андре Бретон. Една от творбите в тази изложба, която е в центъра Помпиду, става първата картина от мексикански художник, придобита от Лувъра.

Прави първата си самостоятелна изложба в Мексико малко преди смъртта си. Нейното творчество става известно и получава международно признание едва след смъртта ѝ, особено от 1970 г. насам.

10-те най-известни картини на Фрида Кало | © 10-те най

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай