Ексминистър на Сърбия режисира в Оперетата

Небойша Брадич започна репетиции за „Цигулар на покрива”, премиерата е през януари

Ексминистър на Сърбия режисира в Оперетата | StandartNews.com

Ексминистър на Сърбия започна репетиции в Оперетата. Небойша Брадич, който е начело на културата в западната ни съседка от 2008-а до 2011-а, поставя „Цигулар на покрива” - премиерата на култовия мюзикъл на Джери Бок е през януари 2020 година. Художник е Мирослав Табачки - автор на зрелищните декори на „Фантомът на операта”, костюмите са на Исидора Спасич – и двамата са сънародници на постановчика.  Диригент е Юли Дамянов, хореограф - Анна Пампулова. Участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Националния музикален театър.

От премиерата си през 1964 година  „Цигулар на покрива” по либретото на Джоузеф Стейн и Шелдън Херник, базирано върху повестта „Млекарят Тевие” на Шалом Алейхем, пленява милиони зрители по света. Това е втората му версия в родната Оперета. Първата е от 1993-а на Пламен Карталов с диригент Жул Леви и хореограф Маргарита Арнаудова.

Шефът на Оперетата Марияна Арсенова коментира, че правата са откупени като за  репертоарен спектакъл, а не на принципа „стаджоне” – за поредица от последователни вечери, както се игра „Фантомът на операта”.

Небойша Брадич е поставил над 90 пиеси в театрите в Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е и много опери, балети и мюзикъли - „Норма”, „Кармен”, „Клетниците”, „Пролетно пробуждане”... Бил е директор на театрите в Крушевац (1981 – 1996), Ателие 212 в Белград (1996-97), през 1997-1999-а е генерален мениджър на Националния театър в Белград. В момента е главен редактор на Програмата за изкуство и култура на сръбската Броудкастинг корпорация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай