Екипът на Кристо опакова Триумфалната арка от юли

Идеята на Христо Явашев датира от началото на 60-те, но ще бъде реализирана посмъртно

Екипът на Кристо опакова Триумфалната арка от юли | StandartNews.com

Работата по опаковането на Триумфалната арка в Париж ще започне през юли, съобщава „Гардиън“, цитиран от ploshtadslaveikov.com. Един от символите на френската столица ще бъде обвит в сребристо син плат и червено въже като част от проекта „Опакована“ на Христо Явашев-Кристо. Идеята му датира от началото на 60-те, но ще бъде реализирана посмъртно. Жан-Клод, съпругата му и негов дългогодишен артистичен партньор, почина през 2009 г., Кристо я последва през май 2020 г.

Инсталацията трябва да бъде открита на 18 септември и може да бъде видяна до 3 октомври. Проектът на стойност 14 млн. евро ще преобрази Арката с 25 хил. кв. м рециклируем полипропиленов плат, закрепен с 3 хил. м въже, също от рециклируем материал. Дейностите по монтажа ще отнемат 12 седмици и ще започнат веднага след 14 юли, Денят на Бастилията във Франция. Арката трябва да е опакована до 18 септември, официалното откриване. Като всички популярни проекти на Кристо, и този е временен – демонтажът ще започне на 3 октомври, за да завърши навреме за церемониите за 11 ноември, Ден на примирието. През цялото това време вечният огън пред Гробницата на незнайния воин в Париж ще продължи да гори и напомня за всички французи, загубили живота си в името на страната.

Проектът ще осъществи мечтата на Кристо и Жан-Клод, които за първи път дръзват да помислят за реализирането му през 1962 г., когато живеят в Париж в малка стая под наем и все още са в началото на своята кариера.

„Направен е фотомонтаж как би изглеждал проектът, но двамата никога не са предлагали наистина да го направят, защото са смятали, че няма да получат необходимите разрешения –  коментира пред „Гардиън“ Владимир Явашев, племенник на Кристо. – Днес ние може да го осъществим, защото Кристо и Жан-Клод вече са описали всеки визуален и артистичен аспект. Този проект е 100% техен. Неговото желание бе да се сосъществи, след като си отиде. Ние просто реализираме визията му.“

Оставена да отлежава с години, идеята се възражда отново през 2019 г., когато се правят планове за изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод в Париж. Артистът успява да получи разрешения от местните власти и от Центъра по националните паметници – държавен орган, отговорен за обществените монументи. Проектът е финансиран изцяло с лични средства, събрани от продажбата на предварителни скици, рисунки и колажи, от творби на Кристо от 50-те и 60-те и оригинални литографии на други негови идеи.

„35 години след Пон Ньоф, един от най-амбициозните проекти на Кристо и Жан-Клод ще види бял свят – казва Ан Идалго, кмет на града. – Триумфалната арка ще бъде опакована според желанията на Кристо и ще подчертае този символичен за столицата и историята ни паметник. Повече от година след смъртта на Кристо, Париж продължава работата на този голям творец. Това е възможност да му кажем „благодаря“ и да оправдаем нашата обвързаност със съвременното изкуство.“

Опаковането на Триумфалната арка бе планирано за миналата година, за да съвпадне с изложбата на Кристо в „Помпиду“, но бе отложено заради Ковид-ограниченията. Проектът се сблъска с друго непредвидено предизвикателство – гнездо на керкенези.

В едно от последните си интервюта преди смъртта си Кристо споделя, че е имал едва 18 месеца, за да конкретизира детайлите за опаковането на Арката.

„Имахме 10 години, за да направим Пон Ньоф. Имахме 25 за Райхстага, тъй като ни отказаха три пъти – споделя той. – Чакахме 26 години за Сентръл парк в Ню Йорк, след като ни отказваха отново и отново. Това не е търпение… Жан-Клод винаги е казвала, че е страст. През 60-те направих няколко рисунки, които продадохме, за да финансираме други проекти. В края на 80-те дори направих много изпипан колаж с плата, по това време мислехме, че проектът никога няма да види бял свят. Честно казано, странно е колко внезапно всичко си дойде на мястото. Никога не съм си мислел, че ще стане. Но много от моите проекти могат да бъдат направени и без мен, всичко е описано.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай