Джералдин Чаплин в София?

„Босият император“ гостува на Филм феста през март

Джералдин Чаплин в София? | StandartNews.com

Дали великата актриса Джералдин Чаплин ще дойде в България през март, ще стане ясно непосредствено преди старта на международния „София филм фест“. Сигурното обаче е, че тогава родната публика ще я аплодира в „Босият император“. Първата среща с краля на Белгия беше в програмата на мострата във Венеция през 2016-а. Три години по-късно свитата на Николас III представи новите премеждия, през които преминават героите на Джесика Удуърт и Петер Бросенс, в Торонто – един от петте най-авторитетни кинофоруми в света. „Босият император“ вече пропътува половината земно кълбо след Канада през Варшава, Гент, Севиля, Загреб, Талин, Торино, Кайро, предстоят Палм Спрингс и Ротердам, в края на зимата – и София.

„Босият император“ е драматична комедия, която разказва за премеждията на краля на Белгия (Петер ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска. Заедно със своя антураж (Люси Дебе, Бруно Жорис, Титус де Воогт) и една нова приятелка – очарователната Лейди Лиз (Джералдин Чаплин) те попадат под опеката на авторитарния директор на санаториума, доктор Ото Крол (Удо Киер). В един момент се появява и делегация от Виена, водена от д-р Илзе фон Щрохайм (Джералдин Чаплин), начело на националистическата „Нова Европа“. Кой ще бъде първият император на Нова Европа? Това ще узнаем през март... Ето и някои от отзивите за филма. „Сякаш Кафка среща Монти Пайтън в комедия на Рой Андершон.“ „Босият император“ е абсурдистка и красива политическа сатира, която е изключително забавна, поднесена с каменни лица от страна на актьорите – и разбира се, Удо Киер и Джералдин Чаплин са просто брилянтни!“

„Докато Петер ван ден Бегин е звездата в „Белгийският крал“ /предишната част на сагата/, тук Джералдин Чаплин е най-неотразима. В ролята на Лейди Лиз тя изрича едни от най-важните реплики. Филми като този ни напомнят истината, която се съдържа в комедията.“ А София филм фест ще бъде първият екранен форум в света, който ще покаже непосредствено един след друг двата филма на авторския тандем на Джесика Удуърт и Петер Бросенс в своята програма 2020. Художник на продукцията е Сабина Христова, гримът и прическите са на Петя Симеонова, фотограф е Неделчо Хазърбасанов. Партньор в работата по съвременната притча е Митко Дамов /Vogue Vision/. Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай