Ботев и Левски оживяват в Народния

Явор Гърдев се завръща на академичната сцена с „Наблюдателите“ от Константин Илиев

Ботев и Левски оживяват в Народния | StandartNews.com

Явор Гърдев се завърна за поредна премиера в Народния театър – известният режисьор репетира „Наблюдателите (хипотеза за отвъдното)“, последната засега пиеса на Константин Илиев,  написана през 2015-та и издадена в едноименния сборник през 2016-та от „Жанет 45“. Предишният спектакъл на Явор, „Жана“, през този сезон отново събира публика след кратко отсъствие от афиша на академичната трупа.   

На 22 и 23 декември на камерна сцена са премиерните представления  по „Наблюдателите“ – за първи път на родния „Бродуей“. Леарт Докле, един от фаворитите на Сашо Морфов и Гърдев, играе Ботев. Ненчо Костов, който блесна като Димчо Дебелянов на пловдивската Драма, тук е Левски. Йосиф Шамли пък е Достоевски. В другите роли са Цветан Алексиев, Христо Петков, Илиана Коджабашева, Мартин Димитров, Кире Гьоревски, Стефания Колева, Павлин Петрунов,   Анна Пападопулу, Димитър Николов... Сценографията е на Никола Тороманов, художник на костюмите е Свила Величкова, а музиката е на Калин Николов.

„Млад съдия се подписва върху акт за регистрация на съмнително акционерно дружество. Този факт остава скрит за обществото, но пък успява да разтърси отвъдното. Малко след като подписва документа, който ще отвори възможност за безнаказаното изсичане на шест хиляди декара гора в Балкана, съдията внезапно умира, докато търси скрито злато в двора на стара чорбаджийска къща. В отвъдното се събират няколко български национални герои, за да търсят сметка на новопредставилия се. Попаднал в положение да бъде съден и да отговаря за земните си деяния, съдията се одързостява, преминава в настъпление, призовава авторитетни свидетели и с тяхна помощ започва сам да съди съдниците си. Взаимоосъдителната съдебна система на отвъдното започва да се задъхва под товара на избликващите стари и нови грехове, отколешни страсти и нестихнали бесове, дълбоко заровени и неизповядани лични и национални тайни“, пише Явор Гърдев. „Наблюдателите“ е своеобразна реплика на изказаното от един от героите на Достоевски съждение, че щом няма Бог, значи всичко е позволено. Трактовката на проблема от страна на Константин Илиев – колкото иронична, толкова и сериозна – отрича презумпцията за безнаказаност, но според нея механизмът на възмездието е далеч от представите както на вярващи, така и на атеисти.  В хода на остро драматичното действие самият Достоевски е сред действащите лица заедно с повече и или по-малко известни имена  от българската и световна история – от Димитър Общи и Хаджи Станьо Врабевски до Сергей Нечаев и Имануел Кант“,  четем в книгата.

Последните два проекта на Явор са напълно различни. Той постави „Драконът“ на Евгени Шварц във Варна, като в трите водещи роли са Михаил Мутафов, Михаил Билалов и Стоян Радев, с които той работи често. След това постави „Елхата у Иванови“ с театър „Реплика“ в галерия „Структура“.  Текстът на Введенски от 30-години на миналия век в превод на покойния Георги Рупчев режисьорът анализира като „авангард с ляв уклон между двете световни войни“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай