БГ киното изригва през март

То е основната тема на международния София филм фест

БГ киното изригва през март | StandartNews.com

„Петя на моята Петя“

Българското кино е големият акцент в програмата на задаващия се София филм фест № 24. Международният екранен маратон, който е включен в класацията на списание „Variety” сред 50-те топ фестивала за киноиндустрията, по традиция ще представи  най-актуалните творби от световното и националното кино - 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражки. Официалното откриване е на 12 март с премиерата на „Петя на моята Петя“ на Александър Косев. Големият режисьор, художник и аниматор Анри Кулев пък ще получи Наградата на София за цялостен принос към седмото изкуство.

Събитията започват още на 2 март със специална селекция в Дома на киното, свързана с ретроспективи. Специалният фокус е върху творчеството на Аки Каурисмаки - 14 шедьоври, изложба с фотографии, експозиция с оригинални плакати.

За 18-и път международно жури ще определи фаворита в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”. 12 са заглавията, за които до този момент е ясно, че влизат в състезанието - „18% сиво“ на Виктор Чучков-син, „Как да продадеш война“ на Рудолф Херцог, „Обикновен човек“ на Тасос Гераканис, „Риба, плуваща по гръб“ на Елица Петкова /Германия-Китай/, „Родина“ на Томас Венгис, „Сестра“ („Sister ”) на Светла Цоцоркова. В надпреварата между балканските кинаджии участват „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Паркинг“ на Тудор Джурджу, „Летящият цирк“ на Фатос Бериша, „Полусестра“ на Дамян Козоле, „Шевове“ на Мирослав Терзич. В документалистиката гледаме „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

Другите БГ ленти в афиша на феста са „Пътуващо кино“ на Илия Костов, „Не влизайте в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „Пепел върху слънцето“ на Богомил Калинов, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков. В програмата „Ново българско кино“ ще бъдат представени филми, които са завършени след март 2019-а и вече са имали киноразпространение в България или публична прожекция в София.

Акцент ще бъде специалната прожекция на дигитално възстановената трета част на  „Мера според мера“, а Георги Дюлгеров ще представи премиерно и своята книга „Биография на моите филми“.

Сред най-важните филми в афиша са и отличниците  от световните екрани - „Паразит” на Понг Джун Хо /„Златна палма“, „Златен глобус“, 6 номинации за „Оскар“/, „Предателят” на Марко Белокио, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело, „За безкрайността“ на Рой Андершон, „Тяло Христово“ на Ян Комаса, „Върлината“ на Кантемир Балагов.

Освен феноменалната актриса Джералдин Чаплин, специални гости са и още двама световноизвестните кинаджии -  Горан Паскалевич и Милчо Манчевски, които ще оберат овациите за филмите си – съответно  „Въпреки мъглата“ и „Върба“.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК, Дома на киното, „Одеон“, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, в а Софийския университет „Свети Климент Охридски”, кино „Влайкова”, Cinema city Mall of Sofiа, Cine grand City Center Sofia. Прожекциите в София, Бургас, Пловдив и Варна ще продължат до края на март. Още подробности за София филм фест - на www.siff.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай