Берлинале обяви филмите в конкурса

Заради пандемията организаторите на 71-ото издание на фестивала предвиждат два етапа

Берлинале обяви филмите в конкурса | StandartNews.com

Берлинският филмов фестивал обяви петнадесетте филма от конкурсната програма на 71-ото издание, което ще се проведе онлайн заради пандемията от новия коронавирус, съобщи ДПА. Режисьори от Германия, Япония, Унгария, Румъния, Република Корея, Франция и Мексико ще се надпреварват за голямата награда на Берлинале - "Златна мечка" за най-добър филм.

"Ако конкурсната програма дава картина за киното, каквото е и каквото ще бъде, можем да кажем, че смущенията, предизвикани от събития през 2020-а накараха кинематографистите да извлекат най-доброто от ситуацията и да създадат дълбоко лични филми. Тази конкурсна програма е по-бедна от страна на брой участници, но е много дълбока и плътна като съдържание и стил", каза за селекцията творческият директор на кинофестивала Карло Катриан, цитиран от пресслужбата на кинофестивала.

В основната селекция на Берлинале са включени няколко копродукции - френско - иранската "Балада за бялата крава" на Бехташ Санаеха и Мариам Могхадам, корпродукцията на Румъния, Люксембург, Хърватия и Чешката република "Bad Luck Banging or Loony Porn" на румънския режисьор Раду Жуде, "Кутия за спомени" - Франция, Ливан, Канада, Катар на Джоана Хаджитомас и Халил Джорейдж, "Какво виждаме, като погледнем към небето?" - Германия, Грузия на Александър Коберидзе. Един от дебютите на Берлинале е на унгарския режисьор Динеш Над с продукцията на Унгария, Латвия, Франция и Германия "Естествена светлина".

В началото на месеца стана ясно, че журито ще бъде съставено от шестима предишни лауреати на приза "Златна мечка" и по изключение тази година няма да има председател. Творците от журито ще бъдат поканени в Берлин, за да проследят филмите, попаднали в селекцията на главната конкурсна програма. Мохамад Расулоф, Иран, Надав Лапид, Израел, румънката Адина Пинтилие, Джанфранко Рози от Италия, унгарката Илдико Енеди и босненката Ясмила Жбанич ще определят най-добрите постижения.

Заради пандемията организаторите на 71-ото издание на Берлинале предвиждат два етапа на феста. Мероприятията за представителите на отрасъла ще протекат в онлайн формат в периода 1-5 март, а кинопрожекциите за зрителите ще са през месец юни 2021 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай