Айзък Азимов: В живота играта върви и след мат

101 години от рождението на бащата на роботиката

Айзък Азимов: В живота играта върви и след мат | StandartNews.com

Бащата на роботиката, един от най-големите майстори на научната фантастика – Айзък Азимов, ако беше жив, днес би станал на 101 години. Един от най-тачените в света евреи, роден в Русия, но прекарал целия си съзнателен живот в Америка, написа първия си разказ на 11 години, най-голямата си слава получи след „Найтфол“, „Позитронният човек“, „Фондацията“ и „Аз, роботът“. Вицепрезидент на МЕНСА, президент на Американската асоциация на хуманистите, професор в Бостънския университет си отива след операция на байпас, в която после се установява, че кръвта му е заразена със СПИН.

На негово име е наречен астероидът 5020 Азимов, както и множество награди, негова книга е в основата на сценария на „Междузвездни войни“.

Макар да имал смелостта да надникне в бъдещето, имал е и своите странности, както и страхове. Описал е най-модерните междупланетарни кораби, но се е страхувал от самолетите и е летял само по време на мобилизацията през войната. Не е карал колело, а на автомобил се качвал само в краен случай.

Шокира света през далечната 1964 година, когато дава 10 шокиращо точни прогнози за света след 50 години:

1. Една от най-тежките болести на второто десетилетие на 21 век ще бъде скуката.

2. Комуникациите ще станат визуално-звукови и не само ще чуваме, но и ще виждаме човека, с когото си говорим по телефона. Екранът ще може да се използва не само за да виждаш хората, с които си говориш, но и за разглеждане на документи и снимки, както и за четене на пасажи от книги. Синхронни сателити, обикалящи в Космоса, ще правят възможни директните телефонни разговори с всяка точка на света, включително и метеорологичната станция на Антарктида.

3. Ще има непилотирани полети до Марс и ще се работи по организирането на експедиция с хора. Ще видим модел на марсианска колония.

4. Светът ще бъде място, където изпълнението на обикновена и рутинна работа ще бъде невъзможно без използването на специални машини, които напълно ще заместят човека в някои области. Така човечеството до голяма степен ще се превърне в раса, обслужваща машините.

5. Някои апарати напълно ще бъдат лишени от проводници и контакти, тъй като ще работят с дълготрайни батерии на основата на изотопи. Половината от енергийните нужди на човечеството ще бъдат задоволявани от атомни централи.

6. Всички гимназисти ще учат основите на компютърните технологии и ще бъдат перфектно обучени в употребата на компютърните езици.

7. През 2014 г. роботите няма да са неотменна част от живота на човека, но към този момент вече ще съществуват. Ще има роботи домакини – твърде големи, тромави и бавни, но способни на основно почистване, подреждане и работа с електроуреди. Ще съществуват и компютри, които ще са миниатюрни и ще служат за мозъци на роботите.

8. Технологиите ще продължават да облекчават хората, вършейки досадните неща. Ще има кухни, които ще приготвят сами храна, ще топлят водата и ще я превръщат в кафе, ще препичат хляб, ще правят пържени, варени или бъркани яйца, ще пекат бекон и т.н. Закуската ще се „поръчва“ предишната вечер, за да бъде готова на следващата сутрин в определен час. Но малката кухня ще остане – за доста хора готварството е  хоби.

9. През 2014 година нещо обичайно ще бъдат електролуминисцентните дисплеи. Рекламните пана и стени ще светят с различни цветове и ще се променят само с едно натискане на копчето.

10. Кинофилмите ще бъдат триизмерни в 3D-формат.

Цитатите, които остави за вечността, съдържат част от вселената на съзнанието му, което далеч е надминало епохата, в която е живял. Ето част от тях:  

  • „Безсънието – това е да не можеш да заспиш дори когато е време да се събудиш.“
  • „За разлика от шахмата, в живота играта продължава и след мат.“
  • „Всеки е свободен да вярва в каквото иска. Против съм единствено срещу това да се заставят останалите да вярват само в едно нещо.“
  • „Психиатър приветства друг психиатър: „Вие сте съвсем в ред, а аз?”
  • „Ако ми кажат, че ми остават само 5 минути живот, няма да започна да си скубя косите. Просто ще започна да печатам малко по-бързо на пишещата си машина.
  • „Сигурен съм: нищо няма да замени книгата в бъдеще, така както нищо не е могло да я замени в миналото.“
  • „Най-вълнуващата фраза, която може да се чуе в науката, известяваща нови открития, не е „Еврика!”, а „Виж ти, това е забавно!”
  • „Съществуват толкова много способи за убиване на времето, че на някои им се налага да се жертват.“
  • „Бог обича всички нас, но от никого не е във възторг.“
  • „Ако хората се обичат един друг, не е ли все едно каква е причината за тази любов?“
  • „Нито едно вярно решение не може да бъде взето без да се има предвид не само какъв е светът, но и какъв ще бъде.“
  • „Първото правило на всяка диета гласи: ако е вкусно, значи е вредно.“
  • „Не трябва да се казва на човека: „Ти можеш! Направи го!”. Много по-правилно е да се изчака той сам да каже: „Аз мога да го направя и ще го направя, независимо дали го искате или не!”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай