Ангъс от AC/DC черпи за 65

Прочутият музикант е най-добрият австралийски китарист на всички времена

Ангъс от AC/DC черпи за 65 | StandartNews.com

Ангъс Йънг – топ музикант и съосновател на култовата група AC/DC – полива рожден ден № 65. Той заема 24-то място в 100-те най-велики китаристи на списанието Rolling Stone. През 2003-а е въведен в Залата на славата на рокендрола, а през 2012-а е обявен за най-добрия австралийски китарист на всички времена. Неговото влияние се усеща най-силно в творчеството на „Guns N' Roses“, „Def Leppard“, „Jet“, „You Am I“.

Ангъс е роден на 31 март 1955 година в Глазгоу, Шотландия. Семейството му заминава за Австралия през 1963-а. Ангъс напуска училище на 15, за да работи в списанието „Рибалд“ като печатар, но не пропуска да се упражнява на китарата си. В книгата „Двете страни на славата“ бившите му съученици споделят, че не са виждали братята Йънг след училище, защото веднага хуквали към учителя си по китара – или по дискотеки с гаджета.

Ангъс, Малкълм и Джордж Йънг първо свирят с Хари Ванда в „Marcus Hook Roll Band“. Ангъс за кратко се подзвизава в „Kantuckee“, но вече на 18 с Малкълм създават AC/DC през 1973-а. Другите са Колин Бърджис - барабани, Лари Ван Креди - бас китара и Дейв Евънс - вокали. Първият им сингъл е „Can I Sit Next You Girl“. Както се знае, Ангъс и Малкълм Йънг кръщават групата на надписа върху шевната машина на сестра си Маргарет – AC/DC, което означава, че уредът работи с прав и променлив ток.

Запазена марка на Ангъс Йънг е да излиза пред публиката с ученическа униформа. Той изпробва още сценични костюми – на Спайдърмен, Зоро, Годзила, Супермен, но в крайна сметка се спира на ученическата визия по предложението на сестра си. И твърди пред медиите, че именно Маргарет е автор на одеждите му, а когато се разпаднали от носене, използвал униформата от гимназията Ашфийлд Бойс в Сидни. Кийт Ричардс пък бил „виновникът“ за навика му да се закача с публиката и за патешката му разходка. „Но не обичам да свиря над или под главите на хората. По принцип просто обичам да заставам пред тълпата и да я разкъсвам“, споделя Ангъс. След създаването на AC/DC той продължава да свири на единствената си китара – Gibson SG.

Ангъс Йънг и съпругата му Елън имат къщи в Австралия, Великобритания и Холандия, откъдето е Елън Йънг. Ангъс признава зависимостта си към тютюнопушенето, като твърди, че дими от дете. Той е висок само 157 сантиметра и е запален фен на футболния клуб в Глазгоу Рейнджърс.

В интервю за „The Guitar“ Ангъс споделя, че изключително влияние за изграждането му като музикант са изиграли брат му Малкълм Йънг, Чък Бери, Фреди Кинг и Мъди Уотърс. В свиренето се родее с Джими Хендрикс, Пийт Таунсенд, Джон Лий Хукър и The Kinks.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай