Ал Пачино посреща 80 без гадже

Великият актьор никога не се е женил, неотдавна беше заразян от 40-годишна колежка

Ал Пачино посреща 80 без гадже | StandartNews.com

Кръстникът Ал Пачино отбелязва 80-я си юбилей. Холивудският доайен е един от малкото актьори, които са печелили и трите престижни награди в индустрията – „Оскар“, „Еми“, „Тони“. Той има общо 9 номинации за приз на Академията, като 4 от тях са още през 70-те години на миналия век. Печели първата си и единствена статуетка – за главна роля – през 1993-а за „Усещане за жена“. Пачино е носител още на БАФТА през 1976-а за най-добър актьор, на няколко „Глобуса“, включително за цялостно творчество, на награда от актьорската гилдия и много други. През 50-годишната си кариера Пачино снима в десетки филми, но негова запазена марка си остават гангстерските образи – Майкъл Корлеоне, Тони Монтана, Лефти Руджиеро. Той постига успехи и зад камерата. Режисьорският му дебют е през 1996-а с документалната драма „Аз, кралят!“ и той му носи награда на режисьорската гилдия. Никога не се е женил, въпреки че има три деца от две дами, споделяли живота му. Неотдавна той беше заразян от 40-годишната израелска актриса Мейтал Дохан.

„Възрастовата граница е непреодолима, дори и да си Ал Пачино“, заяви тогава Мейтал в интервю. „Не исках да го приемам, но фактът е, че той е възрастен човек. Колкото и да го обичах, нещата не се получиха. Ще си останем приятели и за мен беше чест да прекарам време с ветеран като него“, допълни Дохан.

Актрисата разкри и че Пачино е доста стиснат: „Не обича да харчи много пари. Купуваше ми само цветя.“

Двамата излизаха две години. Преди да се загаджи с Мейтал, Пачино имаше 10-годишна връзка с актрисата Лусила Сола – майката на 22-годишното гадже на Леонардо ди Каприо.

Алфредо Джеймс Пачино е роден в Бронкс на 25 април 1940-а. Израства в Манхатън и като тийнейджър се захваща с каквато и да е работа, включително и като театрален разпоредител и строителен надзирател. Пачино обаче има други мечти и съвсем скоро се записва в студиото на Хърбърт Бъргоф, където изучава драма и изкуства. Първоначално започва с комедия и дори пее, но бързо открива, че истинската му страст е именно драмата. На 17 се премества в централната част на Ню Йорк, за да продължи театралното си образование.

Първата му роля е в постановката „Hello Out There“, режисирана от неговия наставник и приятел Чарлс Лоутън. В средата на 60-те работи в „Cafe La Mama“ и в „The Living Theatre“, където изпълнява редица второстепенни роли.

Ал Пачино се записва да учи в прочутото „Актърс студио“ на Лий Страсбърг, където усвоява тайните на актьорското майсторство. В края на 60-те години работи в театъра на „Чарлс“ в Бостън, където се появява в редица постановки като „America Hurrah“ и „Awake and Sing“ – и двете през 1967-а. През 1968-а се връща в Ню Йорк и участва в пиесата „The Indian Wants the Bronx“, за която печели наградата на театралната гилдия за най-добър актьор. През следващата година печели още една награда – този път за второстепенна роля за участието му в „Does a Tiger Wear a Necktie?“. Сдружението на столичните драматични критици го обявява за най-обещаващия млад актьор. След като завладява сцената, Пачино решава да опита и в киното. Прави дебюта си през 1969-а във филма „Me, Natalie“. Малко след това получава и първата си главна роля, на наркоман, в „Panic in Needle Park“(1971) на Джери Шацбърг.

Режисьорът Франсис Форд Копола е толкова впечатлен от изпълнението му, че го кани за Майкъл Корлеоне в „Кръстникът“ през 1972-а. Това е безспорно една от най-големите роли в модерното американско кино, въпреки скептично настроените критици към почти неизвестния дотогава Пачино. Като Майкъл в ганстерската сага на Копола талантът му буквално експлодира. Филмът е приет с възторг, а Пачино получава първата си номинация за „Оскар“ за поддържащ актьор. Две години по-късно повтаря успеха си като вече зрелия Корлеоне в продължението „Кръстникът 2“.

Във филма на Брайън Де Палма от 1983-а „Белязания“ Пачино е скандалният кубински наркобос Тони Монтана, а негови партньори са Мишел Пфайфър и Робърт Лоджия. След това големият актьор отсъства 4 години от екрана. През 1989-а се завръща със страстния трилър „Море от любов“ с Елън Бъркин.

През 2020-а великият актьор се размина с „Оскар“ за поддържаща роля за играта си „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе. Тези дни Пачино се вихри в сериала „Hunters“, който върви по стрийминг платформата на Амазон „Prime Video“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай