Ръкопис на Бийтълс продаден за 900 000 долара

Думите на сър Пол Макартни бяха разиграни на търг

Ръкопис на Бийтълс продаден за 900 000 долара | StandartNews.com

Мега хитът на „Бийтълс“ „Hey Jude“ удари нов връх – текстът на сър Пол Макартни беше продаден на търг за 910 000 долара, съобщават от от Julien's Auctions. В сайта на аукциона информират, че първоначалната цена за думите на Пол е била едва 140 000 долара, но бързо е скочила на малко очаквани за подобен лот високи нива. Песента е създадена през 1968-а година, когато ливерпулската четворка е в пълния блясък на световната си слава. Номинирана е за „Грами“ в две от категориите - „Запис на годината“ и „Песен на годината“.  

Както се знае, Джон Ленън създава парчето, докато се развежда с първата си съпруга - Синтия Пауъл, и го посвещава на техния син Джулиън. По това време Джон вече живее с Йоко Оно, но често се отбива в предишния си дом.  „Със Синтия бяхме приятели от деца – нямаше да е добре, ако изведнъж изчезнат от живота ми”, разказвал е той. Една вечер отново гостува на Синтия и Джулиън и на връщане, направо в автомобила си, композира “Hey Jules” с идеята да докаже на малкия колко държи на него. През юли на 1968-а “Бийтълс” правят 25 дубъла на композицията, на 31 юли е готов мастърът, следват вокалите и бек вокалите, малко по-късно се включва и класически оркестър от 36 музиканти, които записват фоновото звучене. Говори се, че на класиците е предложен двоен хонорар,  за да пляскат и подвикват,  докато тече рефренът “На-на-на-на”, който се повтаря 19 пъти. Повечето го правят с удоволствие. Само един от инструменталистите напуска намръщен студиото, заявявайки: „Макартни, гледай си работата – няма да припявам на това идиотско парче!”. Премиерата на сингъла е на 8 август 1968-а. На 26 август цяла Великобритания си подсквирква “Hey Jules”. В САЩ се появява само дни по-късно.

През 2012-а беше открито писмо, от което стана ясно, че компанията Apple е била почти принудена да отхвърли сингъла като "порнография". Дори логото, което лейбълът слага на обложката на виниловата плоча, приличало на женски полов орган. Президентът на музикалната компания Captiol Стан Гортиков пише: "Възникна див и неочакван проблем, който озари деня ни. Получих обаждане от голям и влиятелен доставчик на рок музика, който запита: "Вие сериозни ли сте? Знаете ли какво правите? Наистина ли имате намерение да продавате продукти с новото лого на Apple?" Едва ли някой от магазините, които купуват от нас, ще искат да продават подобни плочи", допълва Гортиков. Но „Hey Jude“ заедно с „Revolution“, записана на обратната страна на плочата, е продадена 8 милиона пъти, като става платинена 4 пъти. Логото на Apple остава.

Песента обаче никога не е звучала на живо пред многобройна публика – до откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, когато сър Пол Маккартни я изпълнява по време на официалната церемония. Кино асът Джъд Лоу пък е кръстен на героя от хита на „Бийтълс“.  

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай