5 филма от „In The Palace“ ще се съзтезават за „Оскар“

Лентите попаднаха в кратките списъци на Филмовата академия на САЩ

5 филма от „In The Palace“ ще се съзтезават за „Оскар“ | StandartNews.com

Пет от филмите, селектирани от най-големия фестивал за късометражно кино в района, и единствен по рода си в страната, „In The Palace International Short Film Festival“, достигнаха до кратките списъци за „Оскар“ в 92-то издание на наградите.

„Това е огромно признание за нас, за журито и за фестивала. Доказва, че сме в правилната посока и селекцията ни наистина е от най-доброто от късото кино в света. Като Оскар квалифициращ фестивал, победителите в основните ни категории имат право да бъдат разгледани за включване в тези кратки списъци. От три наши предложения, само едно не е попаднало в тези списъци, но пък други три филма, които сме показали, са избрани от Академията и ще се състезават за номинациите. Пожелаваме успех на всички „наши“ филми“, Споделя Цанко Василев, директор на „In The Palace“.

В категорията „Анимационен късометражен филм“ са „Извън пистата“/Hors Piste/ и „Той не може без космоса“/He Can’t Live Without Cosmos/ от последната селекция на „In The Palace“. Филмът „Той не може без космоса“ получи наградата за най-добър анимационен филм на 16-то издание на фестивала  и съответно квалификация да бъде разгледан за включване в краткия списък на Академията.

В категорията „Игрален късометражен филм“ са „Братя“/Brotherhood/, „Коледният подарък“/The Christmas Gift/ и „Милър и син“/Miller & Son/, които също бяха излъчени и отличени от „In The Palace“ през септември тази година. „Братя“ получи наградата за най-добър игрален филм и съответно квалификация да бъде разгледан за включване в краткия списък на Академията, а „Милър и син“ - „special mention“ в същата категория.

„Той не може без космоса“ и „Братя“ могат да бъдат гледани в Дом на киното. Лентите са включени в програмата за късометражни филми, която „In The Palacе“ представя в периода 19 – 21 декември 2019-a.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай