12 млн. лв. за подпомагане на творците

3 000 човека ще получат по 4 000 лв. за проект

12 млн. лв. за подпомагане на творците | StandartNews.com

Министърът на културата Боил Банов съобщи по време на брифинг днес, че 12 млн. лв. от антикризисините средства в областта на културата, които са на обща стойност 15 млн. лв., ще бъдат дадени за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове с изискване да са свързани с България и да могат да са достъпни онлайн.

„Те ще са за индивидуални проекти за творци на свободна практика. 3 000 човека ще представят своите проекти и ще получат по 4 000 лв. на проект. Това са малки, единични проекти, като те имат основно две ключови функции, извън свободата на мисълта и полета на всеки творец в начина, по който предпочита да се изяви. Първо, да бъдат работени върху българска литература, драматургия, поезия, романи, български произведения на изкуството. Ако са картини, свързани с България, тоест изцяло в рамките на абсолютната свобода, която имат проектите, това ще бъде единственото изискване – да се работи върху неща, свързани с нашата родина. Второто е, каквото преценят, да бъде представено в онлайн съдържание, за да може да бъде качено в канала на Министерство на културата в YouTube“, обясни той.

Средствата са част от 15-те млн. лв., които вчера бяха одобрени от Министерски съвет като част от новия пакет антикризисни социално-икономически мерки. Банов определи мерките като безпрецедентни и посочи, че те носят удовлетворение на всички, които работят в сложната и непредвидима ситуация за подкрепа на българската култура и творци.

За подпомагане на частни културни организации в областта на изкуствата ще бъдат отделени допълнителни 1,5 млн. лв. от антикризисините средства, досега по тази програма са били предвидени 1,5 млн. лв., което прави общата й стойност 3 млн. лв.

Боил Банов посочи, че Програма „Социално ангажирани изкуства" до момента е била захранена с 250 000 лв., а сега се добавят още 500 000, и тя става 750 000 лв. Програма „Публика“ ще се финансира с още 500 000 лв.

За подкрепа от държавата през Фонд „Култура“ за съфинансиране на проекти по „Творческа Европа“ се добавят още 300 000 лв.

През Фонд „Култура“ 700 000 лв. ще отидат и за цирково и вариететно изкуство, а с около 150 000 лв. ще бъде увеличен административният капацитет на Фонд „Култура“.

Българските поети а автори също ще бъдат подкрепени с 300 000 лв. извън 15-те млн. лв., гласувани вчера на правителственото заседание. Те ще бъдат предоставени на Литературния музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай