В ЦИК държали ключа за софтуера за гласуване

Избирателят е добре да провери, че начинът, по който е гласувал, е отразен на разписките, казва Росица Матева

В ЦИК държали ключа за софтуера за гласуване | StandartNews.com

След като се инсталират машините и в тях се поставят флаш паметите, те се пломбират и остават така докато не се разпечата протоколът след края на изборния ден. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева в предаването „Тази събота“ по Би Ти Ви.

„Софтуерът е с удостоверено съответствие, за което гарантира ключ, който се намира в ЦИК. След като бъде инсталирана една машина, тя се заключва и за да бъде инсталиран нов софтуер, е необходим този ключ, който е в ЦИК. След като се инсталират машините, в тях се поставят флаш паметите. Когато се сложат те, се затваря отделението и машината се пломбира. Вечерта, след като приключат изборите и се разпечата протоколът от машината, се отваря отделението с флаш паметите и те ще бъдат разделени. Едната ще дойде в ЦИК, а другата – в „Информационно обслужване“ и ще сравним резултатите от двете памети“, заяви Матева.

По думите ѝ избирателят е добре да провери, че начинът, по който е гласувал, е отразен на разписките. Тези разписки са различни, но се пускат в една кутия, откъдето ЦИК след това ще ги раздели след края на изборния ден.

Матева заяви, че 751 са секциите в чужбина.

„Подвижните избирателни комисии, които ще обслужват карантинирани лица, са над 100, но още се събира информация от общините и районните избирателни комисии. Около 300 са подвижните избирателни комисии за лица с трайни увреждания. Гражданите могат да подават и днес, и утре заявления за обслужване на карантинирани лица, за да бъдат включени в списъка", допълни Матева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай