Машините препънаха "Столипиново", не можели да четат

През целия ден избирателната активност в квартала беше ниска – около 5%

Машините препънаха "Столипиново", не можели да четат | StandartNews.com

Машинното гласуване сериозно препъна живеещите в етническия квартал „Столипиново“ в Пловдив да дадат своя вот на изборите 2 в 1 за президент и парламент. Докато за едни от тях боравенето с новата техника беше трудно, за други проблем се оказа и четенето. Гласуването им отнемаше между 5 и 10 минути, но имаше и такива, който успяваха да се справят за по-малко от 2 минути, съобщава "Марица". 

 „Неграмотна съм, не знам да чета, не знам да пиша. С бюлетините мога да гласувам, но така не. С много зор го направих, ама го направих. Викат ми: нямаме право да ти показваме. Натисках там, числата накрая излязоха и натиснах този, за когото исках“. С тези думи и с облекчение, че се е справила с машинния вот Сение Молова излезе от изборната секция. Работи като чистачка и месечно се разписва срещу минимална заплата, затова се надява новата власт да увеличи доходите, а и да има повече работа за хората. „Хлябът, всичко се вдигна“, добави Молова и през сълзи на очи призна, че все повече хора от етническия квартал „Столипиново“ бягат в чужбина. 

Други избиратели пък не поставяха докрай картата и твърдяха, че системата не им зарежда и има проблем с машината. 

През целия ден избирателната активност в квартала беше ниска – около 5%. А членовете на комисии се опитваха да улеснят процеса на гласуване, като обясняваха стъпка по стъпка какво трябва да се покаже на екрана. „Когато ги питаме за какво ще гласуват - за президент или народно събрание, те вдигат ръце, просто не знаят за какво са тук“, обясни Таня Попадийска, председател на 45-а секция в ОУ „Пенчо Славейков“.

Въпреки това имаше и такива, който успяваха да дадат своя вот за не повече от минута-две. Сред тях е Ахмед Хасан, според когото е трябвало да се проведе по-мащабна разяснителна акция за гласуването.

Следобед в секциите настана лека суматоха, след като наблюдатели в училището се усъмниха, че има купен вот, и сигнализираха до 19-а РИК . Според тях мъж упорито обикалял по секциите и броял гласоподавателите.

„Мислите ли, че ако имаше купен вот, ще е толкова ниска избирателната активност. Това са пълни глупости, измишльотини. Това не е моята секция. Аз съм един от кандидат-народните представители и минавам да ги видя, просто искам да видя какво е положението“, коментира Асан Емер Мехмед. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай