Капон с важно предложение за евтин ток на малките фирми

ЕРП-та трябва да бъдат отстранени от процеса за издаване на разрешителни за фотоволтаични инсталации, каза кандидатът за депутат от листата на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“

Капон с важно предложение за евтин ток на малките фирми | StandartNews.com

ЕРП-та трябва да бъдат отстранени от процеса за издаване на разрешителни за фотоволтаични инсталации, с които малки фирми и домакинства могат да произвеждат ток за собствени нужди. Това ще отвори път към зелената енергия, но ще доведе и до понижаване на режийните разходи, особено в условията на високи цени на тока, както е в момента. Това заяви Мария Капон – водач на листата на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ в 16 МИР Пловдив град.

По думите й компенсацията за бизнеса, която  предложи „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ и служебното правителство прие в размер на 110 лв. на мегаватчас, е една добра стъпка, но по-важната стъпка е да разрешим и домакинствата, и на фирмите да имат собствено производство на електроенергия. „В момента всички малки предприятия, всички хотели, хората в домовете си, които искат да си направят фотоволтаична инсталация за собствени нужди, са поставени пред дълъг разрешителен процес пред електроразпределителните дружества. ЕРП-та изискват над 20 документа, връщат хората многократно и накрая е могат и да откажат да издадат разрешително, а хората и малките фирми правят собствена инвестиция. Абсурдно е монополисти, които реално печелят от цената на тока, да дават разрешителни, които биха ги ощетили и реално правят процедурата почти невъзможна за фирмите и домакинствата“, категорична е Мария Капон.

Разходите за поставянето на соларни панели излизат средно около 50 000 лв. Пари за субсидиране на фотоволтаици са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Затова първото, което ще направим, е изолирането на ЕРП-та от тази процедура, посочи кандидатът за народен представител с № 31. „Важно е да има само съгласувателна процедура и тя да не бъде през електроразпределителнтие дружества. Това ще е една от първите законодателни инициативи, които ще имаме в следващия парламент“, подчерта Мария Капон - водач на листата на коалицията с № 31 в предстоящите избори на 14-ти ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай