Горещи данни! ГЕРБ първи, втори Кирил Петков

"пАКЕТ" ОТ ФОРМАЦИИ СЕ БОРЯТ ЗА ВТОРОТО МЯСТО

Горещи данни! ГЕРБ първи, втори Кирил Петков | StandartNews.com

Горещи данни за нагласите преди изборите на 14 номври оповести „Галъп интернешънъл болкан“. ГЕРБ са първа сила, на второ място излиза "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев.

Това сочат резултатите от от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните:  ГЕРБ-СДС с електорална готовност при 21,4% от пълнолетните българи, „Продължаваме промяната“ - при 15,2% БСП – 13,4%, „Има такъв народ“ – 12,3%

„Демократична България“ – 12,1%, ДПС – 11,4%. Близо над бариерата е „Изправи се, България! Ние идваме!“ с 4,1%. Под бариерата личат най-вече две формации: „Възраждане“ – с 3,3% и ВМРО – с 2,2%, съобщават социолозите от "Галъп".

Данните сочат „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място. Сондажът показва ясно как се отразява новината на последните дни – заявката на новата формация. За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“, коментират експертите на "Галъп".

Резултатите предизвикват моментен трус в картината и водят до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Затова данните са моментна снимка, а предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите.

Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО:

Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай