"Демократична България" помага на строителите

Партнира си с браншовата камара по важни теми

"Демократична България" помага на строителите | StandartNews.com

„Демократична България“ и Камарата на строителите в България ще си партнират в решаването на проблемите на строителния отрасъл. Това стана ясно на среща в четвъртък между политическата формация и браншовата организация. ДБ беше представена от Ивайло Мирчев, водач на кандидат-депутатската листа на обединението в Бургарс и 3-и в листата в 24-и МИР-София, а домакините - от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителния директор Валентин Николов, проф. Николай Михайлов от Изпълнителното бюро, вицепрезидента на Европейската федерация на строителната индустрия инж. Любомир Качамаков и председателя на Контролния съвет инж. Благой Козарев.

Инж. Терзиев представи пред госта трудностите, които отрасълът среща с изпълнението на проектите заради драстичния скок в цените на строителните материали. Както и с необходимостта България да приеме механизъм за индексиране на стойностите, който да важи и при повишаване, и при намаляване на някой от показателите, определящи крайната стойност на строителния продукт.

Председателят на УС на КСБ обясни, че 60 на сто от нея се образува от цената на материалите. Отделно има и проблем със забавяне на доставките, което също затруднява работата.

Готови сме още в първите дни на новото Народно събрание да задвижим темата, каза в отговор Ивайло Мирчев. И добави, че „Демократична България“ разчита на съдействие от браншовите организации. Народното събрание трябва да използва експертиза отвън – отворени сме и ще се допитваме до вас, каза още той.

Проф. Михайлов добави, че проблемът с повишаването на цените се отразява и върху възложителите, които разбират трудностите, но нямат законов механизъм за индексиране на стойностите по договорите. И ако опитат по някакъв начин да компенсират поскъпването, ще бъдат обвинени в недобросъвестни действия между възложител и изпълнител. Инж. Козарев изрази надежда за подкрепа в държавния бюджет за 2022 г. да залегнат средства за индексиране на стойностите на договорите.Ивайло Мирчев пое ангажимент представител на КСБ да бъде включен в обществения съвет към парламентарната регионална комисия. Гостът беше запознат и с работата на КСБ по дигитализация в строителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай