10 изненади на вота. Ще има ли кабинет?

Внуците решиха изборите, феноменът е новото мнозинство избиратели

10 изненади на вота. Ще има ли кабинет? | StandartNews.com

Най-трудните избори - за президент и парламент едновременно, се оказаха и най-непредвидими. Въпреки очакванията, че вотът за държавен глава ще изкара повече хора пред машините, активността се срина и под юлската. Сигурната победа с много на Борисов се оказа блян, гарантираното второ място на БСП - химера, а надеждата на Христо Иванов за управленски мандат - измамна.

Вместо това подценяваното ДПС с лекота отвя ИТН, БСП и "Демократична България" класирайки се на трето място, а кандидатът му за президент Мустафа Карадайъ остави далече зад себе си Лозан Панов.

Кирил Петков стана първа сила, а Възраждане - новата партия в парламента на мястото на Мая Манолова.

10 изненади белязаха вота:

1. Промяната се промени, но старото няма да се върне

Ако "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев не бе атакувала първото място на ГЕРБ, крахът на Има Такъв Народ и плачевният резултат на "Демократична България" и Мая Манолова със сигурност щеше изцяло да потвърди теза на Борисов от старта на изборния ден – че трябва да има промяна на промяната.

С резултата на ПП и влизането на Възраждане в парламента обаче ревизията на промяната няма да е в полза на връщане към стария курс. Заставайки на двата полюса с политическия компас, задава нови чисто две концепции за развитие на държавата – либерално ляво и консервативно националистично.

2. Обезверяването подреди парламента, но вярата не стига за правителство

Не вярата, а обезверяването на хората бе водещата сила на изборите, която подреди новия парламент. В него отново победител ще бъде не първият, а този, който направи кабинет.

Ще успеят ли Кирил Петков и Асен Василев да обединят Демократична България, Има Такъв Народ и БСП в стабилно мнозинство? Хората на Христо Иванов ще трябва да обяснят на електората си идеологически невъзможната прегръдка с БСП, Нинова - да финтира поисканата й от опозицията оставка с постове, а хората на Слави Трифонов да приемат, че толкова разнороден кабинет няма да оцелее само на принципи. Ще има и сделки.

3. България остава в сърцето на сънародниците в чужбина

Рекордна активност на българите в чужбина беляза изборите за президент и парламент.

Независимо дали са в Ню Йорк, Берлин или Истанбул, сънародниците ни извиха грандиозни опашки за гласуване. Още в 15 ч. активността им беше със 70 на сто по-висока от тази през юли.

Но предпочитанията им този път бяха различни. Категоричен победител стана ДПС, изненадвайки и ИТН, и Демократична България, и Продължаваме промяната, но най-вече социолозите. Движението събра над 83 000 гласа.

Избирателите на Слави отидоха при Кирил Петков и партията очаквано взе второто място във вота от чужбина. Традиционите западни фенове на Демократична България се стопиха. 

4. Омраза донесе разочарование, позитивното - победа

Защо му трябваше на Христо Иванов да си напусне конфорта от столичните листи, за да гони Пеевски във Велико Търново? Омразата така го заслепи, че изгуби не само мястото си в парламента от старопрестолната столица, но и лидерския стол в ДБ. На всичко отгоре доказа за пореден път правотата на тезата на ДПС, че всеки, който се е опитал да трупа рейтинг и гласове на гърба на Движението, накрая се е провалял.

Защо му трябваше на Борисов да изгрее по всички медии в навечерието на изборите и да сипе огън и жупел по Радев и харвардците? Хем уплаши партийното ядрото си с хипотетична кандидатура за премиер, хем втвърди врагове със увереността си за поредна победа на ГЕРБ.  Накрая се оказа, че усмихнатият Петков е превзел дори непревземаемия досега 25-ти МИР на гневния Борисов.

5. Мая излезе от играта, на ход е Възраждане

Втората голяма изненада на вота определено е Възраждане. Четвърто място на лидера Костадин Костадинов в надпреварата за президент, изпреварващо Лозан Панов и всички други, и седмото място в парламента с група от 13 депутати, е сериозна заявка от страна на новите патриоти. С бунта си срещу зеления сертификат и мерките те обраха популисткия вот така, както навремето Марешки се класира в парламента с евтиния бензин, а след това Мая Манолова с лозунга  "Мутри вън!"

Възраждане вече държи един от ключовете за новия кабинет. Продължаваме промяната и Демократична България не могат сами да го направят. Дори да успеят да привлекат Слави Трифонов, гласовете не им стигат. И имат нужда от БСП. Възраждане обаче ще е твърда и гласовита опозиция, с която на новите млади в парламента никак няма да им е лесно.

6. Заля ни прилива на гнева, а не изборна вълна

Очакваната изборна вълна от над 3 милиона избиратели остана мираж. Възрастните хора масово не излязоха да гласуват, защото не могат да се оправят с машините. А и заради Бойко Рашков. Полицията изплаши хората. Струпването й пред секциите, отблъсна на пенсионерите и те си останаха вкъщи. Децата им - работещите българи на средна възраст, разочаровани от неуспеха на 45-ото и 46-ото НС, пък си казаха, че усилието да се разходят до машините не си струва.

Така за първи път в България внуците решиха изборите.

Младите рязко покачиха резултата на ПП, защото разпиленият вот от протеста промени гравитацията, (нагласите) в обществото и докара прилива.

Младите показаха, че не искат старото, но и партиите на протеста. Искат нещо ново. Кирил Петков и Асен Василев навреме напуснаха потъващия кораб на служебния кабинет и направиха най-агресивната кампания в социалните мрежи. Говорят на езика на сърдитите млади, движат се по ръба като всички тях. И олицетворяват сбъдната мечта – млади, богати и известни. Не им пука от авторитети, не ги стряска законът. Деца на България, но граждани на света.

 7. Изчегъртаха не партиите, а доверието в изборите

Голямото изчегъртване така и не се случи. Вместо това държавата задраска доверието в себе си. Издъни се с изборите, така както с ваксинацията.

Скандалите с машините, започнали през седмицата с неочаквани доставки в тайни складове, избуя в изборния ден в хаоса с гласуването с една карта. Десетки бяха случаите на възмутени избиратели, неразбрали, че щом извадиш картата от машината вотът приключва.

Вотът бе белязан от рекорден брой преписки за нарушения, включително незаконната агитация на Кирил Пенков. Но и от рекордно ниския брой наблюдатели на изборите.

8. Социолозите пак изненадани

Социолозите пак бяха изненадани. Уж битката беше за изборното сребро, а се оказа за златото. Никой не надуши краха на БСП и Демократична България. Единствено Андрей Райчев позна, че системните партии ще имат мнозинство, а партиите на промяната малцинство, както и че увеличеният резултат на ДПС ще превърне движението ключов фактор

9. 9 по Рихтер разтърси БСП

След двойните избори на 14 ноември вече няма сила, която да убеди социалистите, че Корнелия Нинова става за лидер. Ако не беше тъжно, изборното й упорство, че е трета сила, която чака да бъде поканена за кабинет, щеше да е комично.

9 по Рихтер разтърси Позитано от всички страни в понеделник, за да покаже, че социалистите - от младежите до националния съвет, искат промяна.

10. Победителят на изборите – който състави кабинет

За първи път няма значение кой е първи на изборите. А кой ще състави кабинет. Хората отново казаха на партиите, че не искат разделение и пленарни битки, а общи действия за кабинет, който да изведе страната от кризата. Феноменът на изборите 2 в 1 бе новото мнозинството избиратели. То няма партиен цвят. То е младо и гневно, иска всичко да се случва бързо, тук и сега, не е склонно да прощава. През юли даде шанс на Слави, сега - Кирил Петков. Остане ли и сега разочаровано, то е в състояние да вкара в парламента политически Франкенщайн.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай