Бижута на 7 000 г. открити край Мездра

Туристи стрелят с лък в крепостта "Калето", пият от лечебното вино на трибалите

Бижута на 7 000 г. открити край Мездра | StandartNews.com
  • Нови разкопки връщат лентата на времето назад към генезиса на траките
  • Туристи стрелят с лък в крепостта "Калето", пият от лечебното вино на трибалите

Двоен каменен чук (скиптър), намерен от археолога Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей във Враца, връща лентата на историята към най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг на река Искър при Мездра. Заедно с добре запазен керамичен връх от стрела и великолепен костен накит - висулка от огърлица, находките разказват за генезиса на траките в Северозапада.
Уникалните открития, направени по време на тазгодишните разкопки в крепостта Калето край Мездра, са от края на каменно-медната епоха (късния халколит). Най-интересен е скиптърът, който говори за висок стандарт на обитателите. Такъв чук е носил

човек, който има власт

разказва Ганецовски. Любопитното е, че скиптърът не е довършен, което означава, че нещо се е случило. Фактът, че е открит в опожарени останки от жилища, говори, че най-вероятно в средата на IV хил. пр. Хр. е имало военни действия, които са предизвикали драматични събития. Доказателство за това великолепният керамичен връх на стрела.
Самото провеждане на октомврийските разкопки в крепостта "Калето" е само по себе си успех. Защото те са факт след няколко години прекъсване и възкресяват мечтите на хората Мездра да се превърне в топ дестинация за културно-исторически туризъм. Проучванията се проведоха се на два етапа. Първият бе воден от доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН и Биляна Маринова. Те изследваха културния пласт от римската епоха (II-IV в.), като откриха множество архитектурни детайли - части от бази, колона, капител с човешко изображение от периода II-III в. На бял свят излязоха още бронзова лъжица, фибула с изображение на конче, апликация за колан, два накрайника за жезъл и монети. Двамата учени се съсредоточиха и върху останки от жертвоприношения от периода на езическото светилище.
Вторият етап на разкопките бе начело с археолога Георги Ганецовски, който изследваше праисторическите пластове. Те разкриват останките от най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг на река Искър. Разкопките се извършват с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата. Ганецовски проучваше два сондажа с обща площ около 40 кв. м в западната част на крепостта "Калето". В първия археологът попада на останки от опожарено жилище от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.). Над него ученият се натъква на ритуално съоръжение от тракийския период, в което открива силно увреден бронзов накит от 30-на части. В другия сондаж екипът му разкрива пласт от финалния халколит (първата половина на IV хил. пр. Хр.), когато започва генезисът на траките, с характерна керамика и много специфични находки. Най-интересната от тях е именно двойният чук.
"Всичко това ни дава възможност да разкрием нови, неизвестни страници от историята на укрепеното селище, което е съществувало тук 500-600 години преди появата на първите египетски пирамиди", каза Ганецовски, за когото това е 15-и археологически сезон на обекта. Специалистът по праистория се прочу, когато разкри останки от живот на повече от 8000 години във врачанското село Оходен. Именно той показа на света праисторическия женски скелет с перфектна усмивка, който международната научна общност веднага нарече Джулия Робъртс от Оходен. При предишните разкопки на Калето Ганецовски разкри ателиета за обработка на различни изделия с конкретно предназначение. Едно от тях е било за специализирана

обработка на изделия от кост

В друго са правили художествена декорация на керамика, има и ателие за създаване на изделия от кремък, каквито са откритите стъргалки. При сегашните разкопки, археолозите са попаднали и на ателие за обработка на кожи, което потвърждава тезата, че в края на 5-то хилядолетие, на това място са живели и работили тясно специализирани занаятчии - на хълма са се трудели керамици, земеделци, ювелири. Истината е, че от древността до днес, земята, която сега носи името Мездра, е магнетично и енергийно място. Наричат града врата към Северозапада, а "Калето" - каменното съкровище на Мездра. Археологическият комплекс е открит на 1 юли 2013 г. и оттогава интересът към него не стихва. Стратегическото положение на хълма е оценено векове преди днешните му обитатели да направят това. След близо 20 сезона археологически разкопки са открити находки от 5-то хилядолетие преди Христа до късното Средновековие. История, трупана векове, след векове.
Най-голямото откритие е направено през 2008 година. Тогава археолозите попадат на

светилище на тура, което няма аналог у нас

Тур е диво говедо - езическо божество, върху чиито рога се крепи света, според вярващите. То било опаковано в каменен кожух, а вътре - два черепа на турове с рога, забити в земята. Тези черепи днес могат да се видят в регионалния исторически музей във Враца. По-късно на хълма живеят траки от племето трибали.

От тях до наши дни е достигнало лечебното вино, което всяка година се лее за туристите в крепостта по време на празниците за Трифон Зарезан. То е греяно, прави се в котел, в която се варят ябълки, карамфил и черен пипер. Историците от музея във Враца са възстановили с проучванията си древната рецепта. През т век мястото вече е римско владение. Съществуват следи от римско укрепление, открити са монети от времето на Дометиан, Клавдий - втори Готски. На тази стратегическа земя идват и Аспарухови българи, които основават

първото прабългарско селище

През ХI век селището носи името Торбарица, но било разрушено в похода на Василий Втори срещу Видин. И тогава, и сега, днешна Мездра е била стратегическа за Северозапада, защото през това място минавал пътят от Дунава към Сердика. Днес главният път от Видин към София е на метри от историческия комплекс.
"Калето" е привлекателно туристическо място през лятото. Гостите го харесват заради удобния паркинг, красивия фонтан, алпинеума, административните и експозиционните зали, театъра с 84 места. Историята на "Калето" може да се проследи назад във времето в посетителския център. Експозицията е наречена "От праисторията до Средновековието".
Управата на комплекса организира не само Дионисиеви празници, но и през цялата година прави концерти, спектакли, изложби. Организират се и сватбени тържества. По време на фестивала на средновековните традиции, бит и култура могат да се видят юрта, стенобойна машина, ателиетата за монети, накити, оръдия на труда. В комплекса туристите могат да изживеят и

тръпката от стрелба с лък

Но каменно историческо съкровище не е единствено в Мездра. Преди време при изкореняване на дърво се показа гърне с монети. 186 от тях се намират в регионалния исторически музей във Враца. Оказа се, че монетното съкровище е събирано 200 години. Парите са от времето на петима римски императори - Нерон, Галва, Витерий, Веспасиан, последните са от времето на Север Александър. Имането е било скрито в земята в средата на III век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай