Гошо Минчев застава до Дио в Каварна

Откриват паметника на българския рок патриарх навръх Гергьовден

Гошо Минчев застава до Дио в Каварна | StandartNews.com

След близо три години ходене по мъките паметникът на патриарха на българския рок Георги Минчев се очаква да бъде открит на 6 май в Каварна. Монументът ще бъде точно до този на Рони Джеймс Дио в "Алеята на рока". Парите вече са събрани. А на 6 май градът ще има четири повода за купони - освен рязането на лентата на скулптурата, тогава е и празникът на Каварна, втория ден от Великден и, естествено, Гергьовден. Всичко това ще бъде отбелязано с голям концерт с участието на Звезди и "Аналгин" и легендата на "Рейнбоу" Джо Лин Търнър. Има още един вариант за откриването на паметника - на 1 юни по време на рокфеста в Каварна. Тогава ще присъстват легендите "Аксепт", които с "Дийп пърпъл" са хедлайнери.

На 9 април Гошо щеше да навърши 70, а идеята за паметника се роди на 23 ноември 2010 г. в най-здравия клуб в Каварна - "Корнера". Беше вечерта преди откриването на монумента на Рони Джеймс Дио. На масата бяхме кметълът Цонко Цонев, скулпторът Красимир Ломски, тогавашният главен редактор на "Телеграф" Владимир Йончев, бившият треньор на ФК "Калиакра" Каварна, сега на "Ботев" Враца - Антони Здравков-Сухия, и аз, Митко Генчев от "Стандарт". После се включиха "Щурците", Васко Кръпката, Звезди, Милена, Иван Лечев, Георги Мархолев, Георги Денков, Ивайло Крайчовски и още много звезди, както и представители на редица медии, сред които БТА, Дарик радио, "Стандарт", "Труд" и "Телеграф".

Изграждането на паметника, който струва около 30 000 лева, се забави заради трудното събиране на средства. Но въпреки това монументът на "Блудният син и скитникът без компас" се превърна в национална кауза. Стотици българи дадоха пари, превеждайки ги по специалната сметка или със sms. В "София лайв клуб" беше проведен грандиозен благотворителен концерт с участието на част от елита на българския рок - Кирил Маричков, Петър Гюзелев и Георги Марков от "Щурците", Пешето, Елица Тодорова, "Монолит", "Кръпка блус бенд" и Камен Кацата, "Джендема", "Три и половина", "Сънрайз", Звезди и "Аналгин", Ивайло Крайчовски. Всички приходи от последния фестивал "Цвете за Гошо" също отидоха за паметника, като солидно рамо даде и младежката организация на ГЕРБ.

Скулпторът: Много е труден

Красимир Ломски извая и монумента на Рони Джеймс Дио в Каварна. Сега паметниците ще са един до друг, защото двамата вече си пеят заедно на небето. Този на Гошо е в цял ръст и с китара в ръка - висок е 2, 20 метра. Той няма да стърчи над Дио, защото неговият е върху специално извадени морски камъни край каварненското село Българево.
"С Герги Минчев ми беше много по-трудно, отколкото с Рони. 2-3 пъти променях проекта. В един от вариантите той беше седнал и пак с китара в ръце, но тогава приятелката му ми обясни, че дори бирата си е пиел на крак", разказа Ломски. И завърши с цитат от една от великите песни на Бате Гошо: "Пейте, момчета с китари, пейте, а щом часът ви удари, недейте спира никога, ние сме с вас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай