Първи резултати от 12 ЕС-членки се чакат към 21.15

Пред Европарламента се водят дебати за изтичащия вот

Първи резултати от 12 ЕС-членки се чакат към 21.15 | StandartNews.com

Първите обобщени резултати от 12 страни членки се очакват в 21.15 ч. българско време, а първото разпределение на мандатите в новия Европейски парламент - 15 минути след полунощ, предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Пред Европейския парламент има и много палатки, в които различни неправителствени организации провеждат дебати по важни въпроси от дневния ред на ЕС.

Франческо Гуарцоне се занимава с програмата „Еразъм“. Казва, че е направил всичко възможно да накара тези, които са минали обучение по програмата, да гласуват на изборите за Европейски парламент и в момента е тук, за да покаже колко е важен този вот. Определя момента като исторически: „Мисля за тези страни, които искат да се присъединят към Шенген и за онези, които предпочитат стените през свободното движение. Смятам, че сега е моментът европейците да кажат, че това няма да мине и че трябва да се придържаме към най-доброто от европейската политика като солидарността. Трябва да останем единни, тъй като сме по-силни заедно, отколкото разделени“.

На логичното предположение, че не е фен на италианския вицепремиер Салвини, Франческо отговаря лаконично с „не“.

Паоло Вака е генерален секретар на Съюза на европейските федералисти. Посланието, което неговата организация отправя - гласувайте за партии, които са проевропейски настроени. На въпрос на кореспондентката на БНР Ангелина Пискова за вероятността  популистите и крайнодесните да станат трета политическа сила в новия Европарламент, Вака отговаря: „На този етап сме оптимисти. Надяваме се, че това няма да се случи и че проевропейските партии ще постигнат далеч по-голям консенсус от този, на който хората се надяват, както и че в полунощ ще имаме положителни резултати“.

„Ако не, проевропейските партии трябва да постигнат споразумение за реформите, които да бъдат осъществени, за да се придвижва Европа напред, въпреки опозицията на популистите и националистите. Мисля, че проевропейски настроените са все още широко мнозинство - и сред политиците, и сред обикновените хора“ казва Вака.

Кристиян Скариварбек е от Европейското международно движение. Определя го като паневропейско, което присъства в около 30 страни, сред които и България. За разлика от Паоло Вака, той е по-сдържан в оптимизма си по отношение на популистите и крайно десните: „Опасността е съвсем реална и всеки трябва да си даде сметка за това. Затова и ние твърдо защитавахме идеята, че трябва да се гласува и се опитахме да мобилизираме хората да го направят за бъдещето, което те искат. Така и повече хора ще бъдат представени в Европейския парламент“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай