Лили Павлова влиза в ЕП. Изместила ли е Слабаков?

Вчера бе обявено, че режисоьрът ще е евродепутат, но днес това не е сигурно

Лили Павлова влиза в ЕП. Изместила ли е Слабаков? | StandartNews.com

Тази сутрин, макар и неофициално, стана ясно, че Лиляна Павлова е седмият депутат, който ГЕРБ изпраща в Европейския парламент , съобщи сайтът Епицентър.бг.

Този седми мандат вчера цял ден се разхождаше между ГЕРБ и ВМРО и в един момент се спря до актьора Андрей Слабаков. Тази сутрин обаче мандатът си отиде на мястото и вкарва седмата в листата на управляващите - бившата евроминистърка Лиляна Павлова, коментира сайтът.

ГЕРБ печелят изборите с 6,7% преднина пред БСП. Останалите три партии, които изпращат свои хора в Брюксел са ДПС, ВМРО и „Демократична България”. Данните са на база 95% от избирателните протоколи, посочва Нова телевизия.

Листата на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, получава 30,9% от гласовете на българите. Елена Йончева получава 24,2%. Разликата между двете партии е малко над 120 000 гласа.

ДПС заема третото място на изборите. За партията на Мустафа Карадайъ са гласували 16 % от избирателите. Следват ВМРО и „Демократична България”. С резултат от 7.8% ВМРО отново си осигурява представителство в Брюксел. Свой евродепутат ще изпрати и „Демократична България”. За Брюксел заминава Радан Кънев. 

Последната официална информация, която Централната избирателна комисия дава е – малко над 26% избирателна активност.

Равносметката до момента е такава:

Евродепутатите на ГЕРБ ще са с двама повече от БСП: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов и Лиляна Павлова.  

Но БСП изпраща 5-ма души в европарламента. На този етап това са: Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев, като Станишев е събрал сериозен вот от преференцията и по неофициална информация може би ще се издигне до втората позиция.

ДПС ще е с трима евродепутати. Мустафа Карадайъ вече заяви, че се отказва. Каква ще е съдбата на останалите - от партията засега пазят пълно мълчание. Следващите избрани в листата са: Делян Пеевски и досегашните евродепутати Илхан Кючук и Искра Михайлова.

От ВМРО за Брюксел заминава само досегашният евродепутат Ангел Джамбазки. Андрей Слабаков не успя да измести с преференция втория в листата Юлиан Ангелов.

Радан Кънев заминава за Брюксел, обявиха от „Демократична България”. И обявиха, че искат предсрочни избори. За „Демократична България” резултатът от евровота е успех.  

Голямата изненада от вота е осъдената на първа инстанция за корупция и бивш кмет на „Младост”Десислава Иванчева. Тя изпревари някои парламентарно представени партии с резултат от 1.6 процента.   Любопитен играч се оказа и „Инициативният комитет за Минчо Христов", който изпреварва „Патриоти за Валери Симеонов”, например. Минчо Христов беше независим депутат в 40-то народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай