Интригата след вота – преференциите /ОБНОВЕНА/

Еуфорията на Радан продължи само час

Интригата след вота – преференциите /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Еуфорията на Радан продължи само час

Преференциите – това е голямата интрига  след вота за европарламент, в който ГЕРБ отнесе БСП с близо 10 процента.  Четири партии се класират за Брюксел – ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО. До 22 ч. Демократична България ликуваше, че праща Радан Кънев в Европа, но 30 минути по-късно стана ясно, че проваленият политик си остава в София. Чак на 31 май пък ще е ясно кои свои представители изпращат останалите в Европарламента.

Масов вот за личностите в листите отчетоха и социолози, и партии. Затова и хората в ГЕРБ, БСП, ВМРО и Демократична България, изглеждаха като попарени час след края на гласуването. В ДПС проблем с преференциите няма. Партията ясно е показала, че не променя подредбата на списъците си. Тя може да се похвали не само с това, че затвърди третата си позиция, но и с факта, че е трета политическа сила сред младите у нас. Затова единствено председателят Мустафа Карадайъ бе с усмивка и самочувствие пред камерите.

Въпреки голямата победа на ГЕРБ, нито водачът на листата Мария Габриел, нито ключовите фигури в партията на Борисов изглеждаха щастливи. В управляващата партия вече отчитат мощен преференциален вот, който може да пренареди местата за Брюксел. 41% от хората гласували за ГЕРБ за ползвали и преференции. Огромен личен вот е натрупал Емил Радев, който според подредбата на Цветан Цветанов бе оставен на осмо място. Много преференции е събрала и деветата в листата Ивелина Василева. Личната подкрепа за Андрей Ковачев също не е за подценяване, твърдят в ГЕРБ. Отделно 60 000 гласа са осигурили сините от СДС за ГЕРБ. Предполага се, че те са дали гласа си и за Александър Йорданов – шести в листата на ГЕРБ. Но тази вечер на „Раковски” 134 не знаеха дали гласовете стигат, за да влезе Йорданов в европарламента или ще бъде изместен от ГЕРБерите.

Голямата драма е в две партии – БСП и Демократична България. Червените се тревожат в момента, че целият негативен вот срещу Корнелия Нинова се е превърнал в преференциалния на Сергей Станишев. На „Позитано” 20 треперят, че Станишев е изместил бившата си половинка Елена Йончева от първото място. 48 на сто от хората, гласували за БСП, са гласували и с преференция. Ако тя е за Станишев, вътрешната опозиция ще има двойно основание да иска оставката на Нинова – катастрофата на вота и опита за елиминиране на лидера на ПЕС. Неформалният лидер на вътрешната опозиция – бизнесменът Георги Гергов, вече поиска главата на червената шефка. БСП направи всичко друго, но не и евроизбори, коментира и Станишев.

Радан Кънев пък изобщо не знае да се радва или да плаче. Софиянци класираха градската десница с 5,3 на сто, но 65 на сто от хората, гласували за Демократична България са ползвали преференции. От щаба на Кънев трепереха, че те са за подгласника му Стефан Тафров. Отделно 61% от гласувалите за партията са жени, а те не харесват Радан. Няма да се откажа, отивам в Брюксел, заяви в първите минути след края на изборния ден Радан, но гласът му трепереше. С основание. В 22,30 стана ясно, че процентите не стигат за място в Брюксел. Нищо, че рамо за партията даде днес лично президентът Румен Радев, скандално обявявайки: „Страната има нужда от Демократична България”

Колко депутати в европарламента класира ВМРО бе втората интрига на вота. „Галъп” обяви към 21 ч., че воеводите имат двама евродепутати. Водачът Ангел Джамбазки обаче също не изглеждаше щастлив – въпреки, че за партията му са гласували 54 на сто от всички подкрепили Обединените патриоти на парламентарните избори през 2017 г. Ако мандатите са два, Джамбазки е сигурен. Но ако е един току виж се оказало, че харизмата на Андрей Слабаков е по-силна. Към 22,30 обаче стана ясно, че мандатът е твърдо 1. И от преференциите зависи къде отива Джамбазки.

Шамар получиха НФСБ и "Атака". Лидерите им Валери Симеонов и Волен Сидеров имат по-малко проценти от осъдената на 20 години за подкуп бивша кметица на „Младост” – Десислава Иванчева. Тя има 1,7 на сто, докато те – 1,2 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай