9 стъпки от евровота към кметските избори

ДПС с нова тактика в селата - дърпа килимчето на БСП

9 стъпки от евровота към кметските избори | StandartNews.com
  • ДПС с нова тактика в селата - дърпа килимчето на БСП

  • ГЕРБ печели убедително там, където има магистрали и инвеститори

Генерална репетиция преди местните избори. Това бе вотът на 26 май. Всяка от партиите провери структурите си по места и преброи в бюлетини влиянието си. За да прецени каква тактика да предприеме за кметската надпревара в края на септември. Основните изводи са три: ГЕРБ държи градовете, ДПС взе от БСП селата, социалистите нямат шанс да превземат чужди крепости, докато са концентрирани във вътрешните си проблеми.
Вотът по области обаче показа 8 нови тенденции:

1. Крепостите на Цветанов се пропукват.

Гордостта на Цветан Цветанов - Велико Търново, е с един от стрястащите резултати на евровота. В старата столица БСП диша във врата на управляващите като изненадващо изостана само с 2 пункта. Последна гордост на Цветанов – Североизтокът, пък вече почти загубен. В Разград, Търговище и Шумен печели ДПС, в Добрич – БСП. А Силистра запазва преднината за ГЕРБ единствено заради авторитета на финансовия министър Владислав Горанов.

2. БСП трайно губи Северозапада

Макар Видинска област да събра радостта на червените, в крайна сметка се оказа, че управляващите губат там с по-малко от 400 гласа, но водят със солиден аванс в по-малките населени места. Монтанско отново остава поделено между ГЕРБ и ДПС. А Враца безвъзвратно е загубена за БСП. Там се постигна и най-големия рекорд за партията на Борисов- 40,24%.

3. Магистрала „Тракия” бетонира ГЕРБ

С изключение на Ямбол, всички други областни градове, в близост до магистрала Тракия, се печелят от управляващите. Дори тези, в които кметовете не са от партията на Борисов – като Пазарджик, където най-любопитния факт е, че БСП отстъпи второто място на ДПС. Почервеняването на Ямбол не е новина. Кметът мина през протести, обвинения и отдавна е проблем не само на Борисов. Сравнението със Сливен е показателно. Градът под сините камъни, който беше в най-лошо финансовото състояние преди 4 години, сега върви нагоре, изпълнява проекти и е преобразен. Затова и сега резултатът на ГЕРБ в Сливен е доста над средния. Изненада е малката разлика между ГЕРБ и БСП в Стара Загора. Червените скъсяват дистанцията и в Пловдивско, но в града под тпетата победата е съкрушителна - с над 10 процента.       

4. Столицата подпря градската десница -

Независимо, че Радан Кънев се хвали, че отива в Брюксел заради вота в чужбина, истината е съвсем друга. Платиха го там най-вече столичани, и то не от традиционния 24-ти МИР, а от източните квартали. "Младост"-ите, които навремето гласуваха масово за БСП. Там градската десница излиза на трето място с почти 20 процента. Докато западните квартали предпочетоха "войводите". А иначе, навсякъде по страната последователите на Иван Костов са с незначими резултати.    

5. Кърджали остава бастион

Всички вражески опити да вбият клин в ДПС по повод липсата на евродепутат от региона, се оказаха безсмислени. Нито Местан, нито Цветан, нито Орхан могат да променят политическата съдбата на областта. Докато командващ там е Хасан Азис, останалите партии ще са с резултати само за цвят.          

6. Северът ще се преразпределя

Шарената изборна картина в областите там е най-видимият отзвук от демографската криза, липсата на добра инфраструктура и по-ниски доходите. Там, където има инвестиции,  нови работни места и реализирани градски проекти,  ГЕРБ има превес – Габрово, донякъде Русе. Останалите населени места тепърва ще бъдат арена за партийни битки. Най-проблемни си остават Плевен, Добрич и … Велико Търново.

7. Морето отдавна не е партийно, то е корпоративно

Преференциите на кандидатите в различните партийни битки дават жокер кой дърпа конците във всеки град. Факт обаче е, че този път победата във Варна не изостава от тази в Бургас. Което може да се обясни и със стотиците милиони, които кабинетът наля само за последната година в морската столица.

8. Пътят към Гърция е трънлив

Резултатите в Югозапада са повече от впечатляващи. В Благоевград е най-голямата разлика в процентите ГЕРБ - БСП. Перник и Кюстендила държат второ и трето място по процентни гласове. Магистрала "Струма" върви с пълна сила, както и европарите. Навалица от инвеститори няма, но кметовете са достатъчно обиграни, знаят как да строят редиците и как да приклекат електора. Въпросът е само защо  Борисов все ги заобикаля с джипа си.

9. ДПС взима селата от БСП

Поне 150 села успя да си подсигури за вота партията на Доган по време на предизборната обиколка. На всичкото отгоре речите както на широките селски площади, така и в тесните  зали на читалищата бяха за първи път бяха широко медийно отразявани. Хората се радваха, че не са ги забравили и излязоха масово да гласуват. И го направиха дори с радост, защото ДПС ги увери, че гласуват не за статуквото, а за младите. Които отдавна напуснаха не само селата, а и България. Ако това е линията на Движението и за местния вот, БСП просто трябва да се примири отсега със загубата.    
                     

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай