Танева разказа защо натисна веригите

Провокирал я български производител

Танева разказа защо натисна веригите | StandartNews.com

 

Земеделският министър Десислава Танева разказа пред България он еър защо е била принудена да пише постановлението, задължаващо веригите да предлагат български плодове и зеленчуци. Провокирал я е български производител.

„Звънна ми един производител, който дори не познавам. Каза ми: Аз съм бенефициент по  Програмата за развитие на селските райони. Имам милион и половина платена субсидия. 6 млн отделно кредит за стопанството – голяма оранжерия за краставици и домати. Нито една верига не проявява интерес. Те вече имат договорени доставчици. Във веригата всичко е чуждо. А аз съм принуден да хвърля продукцията. Тогава си казах: Няма какво да се чака. Трябва да се действа. Защото иначе ще направим така, че заради монополизирането на някакви канали за доставки, всички средства на ЕС може да отидат на халост. А те са пари на европейския данъкоплатец“, каза в разговор с Милена Милотинова министър Танева.

Тя добави, че не искала да се стига до администрантивен акт, но се е наложило. „Имахме безплодна поне двуседмична комуникация с търговски вериги, откъдето нямаше нито инициатива, нито разбиране за ситуацията, нито предложение“, каза министърът.

Според нея всичките вериги не могат да се слагат под общ знаменател.

Най-тъжното беше, че това са и български мениджъри, заяви министърът, но добави, че във верига, където генерален мениджър не е българин, но той работи с българските производители от 2 години, вече е работил по модела, който ние

„Тук говорим за равнопоставеност, а не за привилегировано положение на бг производители и ние ще изложим пред ЕК нашите мотиви,“ обясни министър Танева по повод писмото на ЕК, с което Брюксел поиска отговори от София за задължението на търговските вериги да предлагат повече българска стока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай