Славка Бозукова: Чуйте бизнеса

За първи път виждам бизнеса толкова притеснен, каза главният редактор на „Стандарт”

Славка Бозукова: Чуйте бизнеса | StandartNews.com

За първи път през тези 15 години, откакто провеждаме кампанията „ДА! На българската храна” виждам бизнеса толкова притеснен от ситуацията в държавата и толкова задружен в исканията си за по-ниско ДДС и стратегическа държавна подкрепа. Това каза главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, откривайки дискусията на „Стандарт” под мотото „Храната е най-важна! Време е за бързи решения”.

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът иска 5 приоритета за храните от партиите

Във форума участват представители на бизнеса - браншовите организации, фирми, производители, преработватели и търговци. От страна на партиите в дискусията се включиха евродепутатът от ДПС Атидже Алиева – Вели и народните представители Георги Свиленски /БСП/, Мария Капон /”Изправи се! Мутри вън!” и Борислав Сандов /Демократична България/.

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът: По-нисък ДДС върху храните

Разбираемо е, че в момента основният въпрос да е дали ще има кабинет, дали това НС ще продължи да съществува, но не случайно мотото на дискусията е „Храната е най-важна!”, каза г-жа Бозукова. И заяви: „Оставям на страна българската поговорка: От хляба по голям няма. Всички знаем, че храната е тази която дава финансовото здраве и на хазната, и на бюджета”.

ВИЖ ОЩЕ: Еврокомисията с план за биологично производство

Ето какво още каза Славка Бозукова:

Първо, всички ние дължим едно голямо благодаря на хората от първата линия по време на пандемията. Сред тях са и тези хора в залата - производители, преработватели и търговци, които успяха да се справят, когато страхът пред неизвестността накара хората да разграбват храните. Те направиха така, че щандовете да не останат празни, въпреки ограниченията, затворените градове, КПП-тата. Направиха така, че да няма спекула, но да няма и дефицит. Успяха да създадат организация, взеха всички противоепидемиологични мерки и не допуснаха предприятия да бъдат затворени заради заразени с коронавирус.

ВИЖ ОЩЕ: Кукушева: Изпускаме срока за свободно движение на храни в ЕС

Останаха на своя пост, за да можем всички ние, потребителите да бъдем спокойни поне за храната си.

Второ, тези хора сега не искат от вас помощи, не искат ковид мерки. Те искат ясна държавна подкрепа, която да им позволи да продължат да работят, да пълнят с данъци бюджета, но не само за да могат да оцелеят, но да могат да гарантират – както необходимата продукция, така и високото й качество. А освен това да бъдат и конкурентни на вноса. Защото обеднявайки в кризата, хората все повече гледат цените, а не етикета за родно производство.

Независимо, че не са от затворените бизнеси, пандемията продължава да нанася тежки удари върху бизнеса им. Периодичното затваряне на ресторантите, срива на туристическия бизнес, затворените граници калкулираха сериозни минуси в бюджетите им. Климатичните промени удрят все повече по добивите. Забраната за събиране на хора, за празненства, промени моделите на потребление в домакинствата. И макар всички сега да са се вторачили в увеличените борсови цени, статистиката вече отчете параметрите на минагодишното потребление – и то ясно показва намаление при много от традиционните храни.

Днес агробизнесът има нужна от спешни държавнически решения, не от политически лозунги. Иска от вас да ги чуете и да ги сложите като приоритети в дневния си, наравно с всички ваши приоритети за избирателни и ревизионни поправки в законите. Чуйте бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай