Наш сайт предлага хелал храни за мюсюлманите

Това е храната, регламентирана от Корана като разрешена за консумация от мюсюлманите

Наш сайт предлага хелал храни за мюсюлманите | StandartNews.com

В ход сега е Свещеният месец, предшестващ големия празник Рамазан Байрам, който тази година ще бъде честван на 24 май. Не само по време на пости, но и през цялата година вярващите следват строги правила при подбора на храни и напитки, като консумират единствено хелал (според други източници халал – бел.ред.) продукти, които отговарят на религиозните изисквания от фермата до трапезата, съобщава БНР.

У нас специализирана онлайн платформа за първи път обединява усилията на фирми, притежаващи сертификати за производство и продажба на хелал храни, улеснявайки достъпа до екологично чисти продукти.

Думата "хелал" идва от арабски и в превод означава "чисто" или "допустимо". Това е храната, регламентирана от Корана като разрешена за консумация от мюсюлманите, обяснява пред националното радио Метин Молаали, създателят на първия сайт за хелал продукти в България.

„Думичката „хелал“ е чистотата на процеса в първородния му вид, тоест така, както природата е предоставила определени хранителни суплементи, те са преработени и предоставени на обществото, без да има вреда за човешкия организъм“, казва Молаали.

Антонимът на "хелал" е "харам" и означава "забранено". В черния списък попадат хранителните продукти, които съдържат алкохол или свинско месо. Ислямът налага и специални изисквания за отглеждането и клането на животните.

„Месото на животното е заклано по специфичен ред и кръвта е изтекла. Не е умъртвено с ток, не е убито с оръжие и животното не е изтезавано“, казва Метин Молаали.

В глобален мащаб пазарът за хелал сертифицирани продукти е огромен и бързо нараства, тъй като потенциално обслужва над 1,5 милиарда мюсюлмани по целия свят. Продажбата на хелал храни в последните три години е нараснала в пъти, коментира Метин Молаали.

„Тоест, човечеството разбира, че там, където има екологично чиста храна, наистина има по-добро здраве и кондиция. Тук, в България тепърва това набира скорост в последните 4-5 години и точно това ме подтикна“, споделя Молаали.

Родните производители на хелал храни се насочват предимно към износа, а причината е, че в България тези продукти се консумират и търсят само от дълбоко посветените мюсюлмани. Стремежът на 31-годишния пловдивчанин е да събуди интереса на цялото общество към етикета „хелал“.

Платформата, разработена от Метин Молаали функционира от два месеца и прави доставки в цялата страна. Идеята е да се стимулира както по-малкия, така и средния и големия бизнес.

„Това е платформа, която презентира еко, натуралното, наше селско стопанство, наше родно производство – предпоставката да израсне едно бъдещо здраво поколение“, казва Метин Молаали.

Рано е да се говори за трайни потребителски предпочитания, но засега интересът към сладките изкушения е силно изразен. Сред най-търсените продукти по време на Свещения месец са фурмите.

Понятието хелал не се ограничава само до храната. Това е начин на живот, може да го откриете в козметиката, лекарствата, в обноските и поведението. По света вече има дори хелал хотели, чиито услуги са изцяло съобразени с религиозните норми.

Ислямът призовава вярващите да си помагат и да градят заедно общество, чиито основи са единството и милосърдието. Метин Молаали участва в инициатива на Главното мюфтийство “Сподели трапеза“ и раздава хранителни хуманитарни пакети на нуждаещите се по време на Рамазана.

Грижата на младия мъж към нуждаещите се ще продължи и след това. Заедно със свои съмишленици Метин подготвя учредяването на фондация в помощ на социални групи, които изпитват нужда от грижа и съвет.

„Добрините не са само за определени периоди. Те са всеки ден в нашия живот“, убеден е Метин. „Хората, които си нямат никой – бездомни, сираци, вдовици. За всяка група хора ние да подадем ръка и да бъдем съпричастни с тяхната съдба. Защото в епохата, в която живеем, ние виждаме човешкия облик, който се е видоизменил. Всичките морални ценности са заменени с капиталистически норми. Погледнато в историята – всяка нация преминава през трудни периоди, но всяка нация, която е успяла да съхрани човешкото и връзката си с Бога – тя успява.“

Необходимостта от присъствието на милосърдие и загриженост в съвременния свят, Метин Молаали мотивира с цитат на персийския поет от Средновековието Джеляледдин Руми: „Една свещ не губи нищо от светлината си, ако запали друга свещ.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай