Копа Коджека: Не подценявайте ролята на кооперативите

Земеделците трябва да работят с нови технологии, каза Пека Песонен

Копа Коджека: Не подценявайте ролята на кооперативите | StandartNews.com

Копа Коджека е организация, която работи много активно, за да може всички заинтересовани субекти по цялата верига  да имат достъп до информация. Това каза Пека Песонен от Копа Коджека, организация, в която членуват над 30 000 браншови европейски организации, но нито една от България. Организацията активно защитава интересите на земеделците, каза евродепутатът Атидже Вели, която е модератор на втория панел в дискусията "Криза и зелена сделка. Време за бързи решения в земеделието", част от кампанията "Да! На българската храна". Песонен се включи с видеообръщение към участниците в конференцията, като посочи основните принципи, от които се ръководи тя. 

"Става въпрос за справедливост - тези, които доставят храната, трябва да извличат ползите", посочи Песонен. "Притесняваме се от действията на политическо ниво. Трябва да реализираме пълния потенциал на биологичния сектор, но и да даваме повече информация за целия пазар. Имаме и други инициативи, не само биологичното земеделие. Ние искаме да има прозрачност във финансирането. В рамките на инициативата  "От фермата до масата" се иска намаляване на пестицидите. Но трябва да видим как на практика се осъществяват тези цели и да оценим въздействието им. Същото се отнася и до искането за намаляване на антибиотиците в животновъдството. Но фермите трябва да имат инструментариум да се борят със заболяванията. ЕС обаче не е изпълнил тази задача, за която се изискват нови технологии. 

Трябва да намерим инструментите, за да можем да се борим с болестите. Как да се справят фермерите? В Копа Коджека имаме две работни групи, които през последните години търсят решение. Пожелаваме успех на българските земеделци", каза още Песонен.

По думите му, членството на браншовите организации в консултанските организации е неоценим актив. За да членуват обаче, фермерите трябва да са организирани. "Кооперативите обединяват фермерите в структури, които правят пазара по-достъпен. Аз нямаше да съм тук, ако моето семейство не беше член на кооператив. Нашата 300-годишна ферма още работи. Кооперативите, в които участвахме, имаха над 1 милиард евро оборот. Кооперативите помагат по отношение на банкови въпроси, застраховки и т. н. Не ги подценявайте", каза още Песонен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай