Чакаме добра цена за агнешкото по Великден

Танева благодари на кланиците, получили подкрепа от 7 лв. на агне, за да може месото да достигне по най-прекия път до българския потребител

Чакаме добра цена за агнешкото по Великден | StandartNews.com

Земеделският министър Десислава Танева благодари на кланиците, общо 64 на брой, които са получили подкрепата от 7 лв. на агне, за да може месото да достигне по най-прекия път до българския потребител. Тя изрази надежда, че целият сектор ще се справи с предизвикателството - българската продукция да достигне до крайния потребител. А потребителят може да очаква нормална цена.

Договорили сме с местните търговци на храни да предлагат родно производство на плодове и зеленчуци. Танева благодари също и на всичките 160 местни търговци от всички области в страната с повече от два обекта, които, по думите й, са проявили отговорност и загриженост. За тях от УС на фонд "Земеделие" вчера е гласувана подкрепа за продажба на българско оранжерийно производство на домати и краставици, което вече се реколтира, отбеляза министър Танева.

Ефектът на тази помощ ще бъде оценен след изтичане на крайния й срок - в края на май, добави тя.

На въпрос как ще коментира острата реакция на големите търговски вериги относно предложението да отделят поне 50 на сто от площта си за българска продукция, министър Танева отговори така: "Нямам коментар, защото тази позиция беше пълна с манипулации. Да, ние ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в областните центрове - с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставка, логистика, разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ".

Танева припомни, че от доста време води с тези вериги диалог, който е безплоден. "Освен това, в настоящето положение на криза, може пенсионер с 240 лв. да я дари за битка в тази криза и да подкрепи крайно нуждаещи се, а не може търговски оператор с "ен" на брой обекти, генериращ такива приходи, да направи минималното усилие дребният производител да продава в обекта му в провинцията. Това е нонсенс, не подлежи на коментар", каза Танева. Тя уточни в отговор на въпрос още, че търговските вериги ще бъдат задължени да предоставят 50 на сто от площите си за продукти, българско производство. За целта е подготвено проекторешение на Министерския съвет, както и се работи по редактиране на законодателни текстове, които да се гласуват от Народното събрание, когато то заработи.

Земеделските производители да бъдат активни в Бюрата по труда по областите и своевременно да заявяват нужния им персонал за прибиране на реколтата, призова още земеделският министър, припомняйки, че през следващия месец започва кампанията по розобера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай