Бозуков: Ще помогна за презентацията на качествените ни храни

Подпомогнахме земеделските производители благодарение на актуализацията на бюджета, каза министърът на земеделието

Бозуков: Ще помогна за презентацията на качествените ни храни | StandartNews.com

Земеделският министър проф. Христо Бозуков откри в сряда изложенията за храни и напитки Месомания, Булпек, Светът на млякото, Салон на виното и Интерфууд&Дринк. Те се провеждат в Интер Експо Център и ще продължат до 2 октомври. Ето какво каза проф. Бозуков пред "Стандарт":

- Проф. Бозуков, какви промени намирате в хранително-вкусовия сектор в сравнение с 2017 г., когато отново бяхте министър на земеделието в служебен кабинет?

- Заради епидемиологичните мерки участието на изложенията е по-свито. Но това, което видях, е, че има доста иновации, доста нови неща, които представляват интерес и ще дадат възможност на нашата индустрия да пробие и на чуждите пазари.

Бизнесът сподели и своите неудачи. Помолиха ме да помогна да се организират събития, каквито прави Лидл - на френската, на италианската, на исландската кухня - ако е възможно да направим представяне на българската храна в Лидл в Испания, в Италия, в Германия. Ние нямаме механизми за въздействие, но ще направим среща, ще разговаряме с ръководителите - ако е възможно, да презентираме нашите стоки.

Това, което виждам, са наистина качествени продукти, които могат да се харесат и на западноевропейските потребители.

- Казахте, че подкрепяте 9% ДДС. Как може да се намали ставката?

- Това е политическо решение. Ако правителството вземе такова решение, това може да стане факт.

- Но нямаме парламент.

- Нашето правителство няма как да направи това, но ние ще го внесем и ще го предложим още в първия ден на новото правителство. 

- Другият голям проблем - скъпите газ и ток, които морят бизнеса и увеличават цените на храните...

- Проблемът не е само наш, той е общоевропейски. Дори вече се очертава като световен. Правим всичко възможно доколкото ни позволяват финансовите възможности. Знаете, че служебното правителство е ограничено финансово, то може да разполага с някакви средства само при актуализация на бюджета. И благодарение на това, че имаше в последния парламент такава актуализация, ние успяхме да подпомогнем доста земеделски производители.

Министър прави крачка към 9% ДДС за храните

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай