Тутракан дигитализира местното наследство

Историята оживява с триизмерни изображения и виртуални турове

Тутракан дигитализира местното наследство | StandartNews.com
  • Виртуалният музей увеличи интереса на туристите към артефактите
  • Историята оживява с триизмерни изображения и виртуални турове

 

Проект "Създаване на дигитален център за културно наследство в Общински исторически музей - Тутракан" по Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" е на стойност 242,973.95 евро и е реализиран през периода 2015 - 2016 година.Основната цел е опазване на културното наследство на Община Тутракан, подобряване на достъпа и популяризирането му, чрез съвременни информационни технологии, създаване на Дигитален център в Исторически музей - Тутракан и документиране културната история на общината.Реализираните дейности и постигнатите резултати са:

 

1. Оборудван е дигитален център

в който са закупени комплект 3Д скенер за сканиране на малки обекти до 2 метра; Воок скенер за сканиране на архивни документи и книги; Дигитален огледално-рефлексен фотоапарат с видео; копирен център за карти, фотографии и документи; изградени сървър и Back-up сървър. В  експозиционните зали на музейните обекти (Исторически музей, Музей на Дунавския риболов и лодкостроене и Художествена галерия) са поставени 5 сензорно електронни информационни табла.

 

2. Дигитализиране на културно наследство

- чрез закупената апаратура са дигитализирани над 1300 движими културни ценности от фондовете на Исторически музей - Тутракан (предмети, архивни документи, фотографии, аудио-визуални носители, картини, икони) и 2 обекта на недвижимото културно наследство в сградата на Етнографския музей - Античен Кастел и средновековно селище "Трансмариска". Те са заснети с 3D лазерен скенер, и също така  триизмерно са представени две лодки, характерни за Тутраканския край, които се съхраняват в експозицията на Музея на риболова и Скулптурата "Рибар".

 

3. Направено е аерофото заснемане

и хипотетична реконструкция на антична крепост Трансмариска и средновековно селище Трансмариска, като са очертани границите на цялата крепост и етапите в нейното изграждане.

 

4. Заснети са 9 виртуални тура на:

Архитектурен ансамбъл "Рибарска махала" и църква "Св. Николай"; Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене"; експозициите на Исторически музей - Тутракан; Мемориален комплекс "Военна гробница - 1916"; Художествена галерия.

5.Направени са 12 видеоклипа

и видеоклипа за културни обекти, събития в Община Тутракан и специфични празници, обичаи и традиции.Всички реализирани дейности по проекта са споделени и достъпни онлайн, чрез интерактивен динамичен интернет портал и Виртуален музей и системата от сензорни информационни табла (дисплеи) в експозиционните зали. Чрез дисплеите  посетители с физически затруднения могат онлайн и офлайн да разгледат музейните турове, по-интересните експонати и да се докоснат до културното наследство на Община Тутракан.Още от 2015-2016 г. Исторически музей - Тутракан е един от малкото музеи в България с такъв интерактивен интернет-сайт и Виртуален музей.

  • ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ в ОБЩИНА ТУТРАКАН

 Фестивал “Огненият Дунав”Най-мащабното събитие за жителите и гостите на Община Тутракан е  Фестивал “Огненият Дунав”- четири юлски дни, изпълнени със спектакли, концерти, спортни състезания, кулинарни конкурси, светлинно и огнено шоу над водата и още много изненади, които събират хиляди посетители  на едно място от града, страната и чужбина.

 Джулай морнингЖители и гости на Тутракан имат възможността да посрещнат първите юлски слънчеви лъчи под звуците на изпълненията на велики рок изпълнители на брега на река Дунав.

 “Празник на кайсията”По традиция в началото на м. юли Тутракан се превръща в столица на кайсията.  Целта на празника е да популяризира труда на кайсие производителите в общината и сортовете кайсии както и съхраняването на традициите в културния живот на Община Тутракан.

 Международен конкурс за изпълнители “Речни ноти”През август 2021 за 12-и път Тутракан се превръща в международен център на музикалното изкуство.  На брега на река Дунав, на открити сцени  си дават среща деца от България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Израел, Русия, Украйна, Казахстан и Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай