Стига чудесии! Идва книгата Легенди за Чудесата

Уникален продукт в юбилейната 10-а година от националната кампания на "Стандарт"

Стига чудесии! Идва книгата Легенди за Чудесата | StandartNews.com
  • Уникален продукт в юбилейната 10-а година от националната кампания на "Стандарт"

Страховитата буря, изпратена от Света Анастасия, ли спасява едноименния остров край Бургас от пиратите? Как Божият раб Тома пренася мощите на Свети Йоан Предтеча до България? Любовта на коя невярна царица обрича Балдуин Фландърски на смърт? Къде е кован мечът на Ахил? Какво са предсказали на велик римски император траките? Сляпо ли е Панагюрското златно съкровище? Това са само няколко прашинки от хилядите легенди за Чудесата на България, които като българи пазим. Те са в родовата памет на цяла България, предават се от поколение на поколение.

В голямата си част те бяха разказани от кметове, археолози, музейни и научни работници, доброволци, туристически агенти, поети и писатели в рамките на най-голямата кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас "Чудесата на България", реализирана от екипа на "Стандарт". Тези дни тя навършва 10 години. Създадена бе с откриването на мощите на Св. Йоан край Созопол и си постави за цел да запази българския код и да изтрие праха от историческите обекти като ги направи европейски туристически атракции.

10 години по-късно обновените дворци, крепости, паметници, светилища и манастири блестят с нова светлина и всяка година събират възхищението на стотици хиляди български и чуждестранни туристи. За цялото десетилетие Чудесата от славното ни минало останаха единствената обединителна кауза за българите, повод за национална гордост и самочувствие, бягство от днешните чудесии.
Улисани в чудесиите на десетилетието, които едва преживяхме, пропуснахме и чудото, което се случи: България се завърна на картата на европейското културно наследство, там където й е било отредено мястото още от най-дълбоката древност - със своите на 57 000 артефакта от 7 епохи и трето място в богатата съкровищница на Европа след Гърция и Италия.

Какво направихме за десетилетие

Кампанията "Чудесата на България" бе сред инициаторите за създаването на Министерството на туризма, помогнахме за осигуряаване на финансиране на десетки обекти, популяризирахме работата на археолозите и научните и музейни работници, на неправителствените организации, направихме над 50 дискусии с участие на изпълнителната, законодателната и местната власт, и бизнеса за социолизация обектите, проведохме десетки открити уроци в училищата из страната, бяхме партньори ва Министерството на културата и посолството на Франция в проектите за Лувъра, работихме заедно с ЮНЕСКО за всичките проекти за нематериално наследство, които се включиха в световното културно наследство, разработихме десетки маршрути за културен и поклонически туризъм.

Положихме основите на Балканските чудеса, представихме културното ни наследство по време на най-големите туристически изложения, участвахме в разработването на проекта за дигитализация на наследството ни. Разкрихме Чудесата на България пред евродепутатите и еврокомисарите. Алманахът "Чудесата на България" вече е в десетки университски библиотеки в САЩ, Русия, Китай, Италия, Германия, Нидерландия, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Турция, Румъния, Молдова, Украйна, Хърватия, Азърбейджан, Виетнам, Южна Корея, Мароко и Египет.

За цялостната ни дейност бяхме удостоени с голамата награда от Европейската комисия за популяризиране на Европейското културно-историческо наследство. Получихме десетки отличия от централната власт, от посолства, от общини, от бизнеса, от научни среди и от неправителствени организации. Ние, от своя страна, всяка година даваме отличия за всички тези, които пренасят историята в настоящето и бъдещето. Ще продължим да правим всичко това и занапред.

Коледният подарък на кампанията - над 30 легенди

В навечерието на големия християнски празник - Рождество Христово и в дните на поредния пик на пандемията е времето на преосмисляне на ценностите и търсене на котвата, която ще ни запази на повърхността на живота.
Чудесиите вече са ви в повече? Загърбете ги с новата книга "Чудесата на България - легендите". В юбилейната 2020-а година на кампанията "Чудесата на България" "Стандарт" събра за първи път на едно място митовете и преданията за най-интересните обекти от историческото ни наследство. Онези вълшебни приказки, които носят българския код и заряда на времето, които правят срещата ни с възстановените символи още по-вълнуваща. А такива има във всеки град, във всяко село.
Луксозното издание "Чудесата на България - легендите" излиза на книжния и онлайн пазара още в началото на декември. То е и специалният ни подарък за всички абонати за "Стандарт" за 2021 г.
Невероятната книга ще бъде представена и онлайн при отбелязването но 10-тата годишнината от кампанията ни.

Еврокомисар Мария Габриел - патрон на юбилея

10-годишният ни юбилей е под патронажа на българския еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Тя е и автор на предговора на уникалното издание.
"Книгата е голямо постижение във време, когато секторите на културата и туризма са силно засегнати от пандемията, предизвикана от COVID-19 и последиците от нея", пише в него Габриел. И допълва: "Културното наследство е в основата за възстановяването на Европа. То ни обединява и прави нашите общества по-устойчиви и по-силни. Тази нова публикация, като част от кампанията "Чудесата на България", призовава всеки български гражданин да бъде автор на "нови, по-нови красоти", обединявайки различни поколения, етноси и религии.".

Послание към България отправя в книгата и Пиет Яспър, вицепрезидент на "Европа ностра"

Това е най-голямата неправителствена организация за опазване на културното наследство в Европа . Тази организацията на Европейската комисия се ръководи от световноизвестния тенор маестро Пласидо Доминго и раздава всяка година наградите за опазване на културно-историческото наследство на Стария континент. Чудесата на България получи приза през 2018 година.
Каква прекрасна идея! Освен всичко друго тази книга е привлекателен и достъпен пътеводител за чуждестранните туристи из богатата българска култура, обръща се към българите чрез книгата Пиет Яспър. Той ни пожелава винаги да вярваме в магията на културното наследство и да работим все повече за неговото дигитализиране и приобщаване към европейската културна съкровищница.
Двамата с Мария Габриел ще са спеицалните гости на онлайн честванията на кампанията ни. По традиция, кампанията ни ще отличи топ 10 на Чудесата. Но този път класацията ще е юбилейна - топ 10 на Чудесата на десетилетието. Кои са те - в следващия брой. През декември, българите ще определят и Чудото на десетилетието с гласуване в агенция "Стандарт" и фейсбук страницата на медията. А от днес започваме да ви разказваме легендите за Чудесата.
Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай