Европейска награда за проф. Маргарита Ваклинова

Археологът, който проучва Никополис ад Нестум, получи специалния приз "Чудесата на България" за открития

Европейска награда за проф. Маргарита Ваклинова | StandartNews.com
  • Археологът, който проучва Никополис ад Нестум, получи специалния приз "Чудесата на България" за открития

Европейско признание за 57-годишната си отдаденост на археологията в България получава именитият наш учен проф. Маргарина Ваклинова. Новината съобщи вицепрезидентът на най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра" Пийт Яспър по време на годишната церемония "Чудесата на България", организирана от "Стандарт". Ясперт бе в София по покана на "Стандарт", за да вземе специално участие при връчването на отличията за културно-историческо наследство.
Ние даваме награди на хора като вас, които са отдадени на каузи, впечатлен съм от научната ви дейност и се ангажирам тази година почетната награда на "Европа Ностра" да е за вас, каза Яспър на проф. Ваклинова, след като й даде специалната награда на кампанията "Чудесата на България" за археологически открития през 2019. Тя й бе присъдена заради разкопките в античния град Никополис ад Нестум, който се намира в землището на Гърмен. Проф. Ваклинова прикова погледите на цяла България в малкото населено място, разказвайки древната му история. Тя разкри, че издигнатата през II век градска вила с уникална мозайка първоначално е била дом на местен велможа - може би управителя на града, а след това е станала резиденция на епископ. Банята на вилата е превърната в кръщелня с мраморни корита, украсени с кръстове.
Днес тук сме се събрали около велика кауза - разкриването и опазването на културното наследство на България. Щастлива съм, че зад тази кауза стои медия - "Стандарт". Това ми дава увереност, че нашата кауза ще увлече още много хора, заяви проф. Маргарита Ваклинова. Ние, археолозите, сме запленени хора, допълни тя и отбеляза значението на кампанията "Чудесата на България", която оценява труда не само на учените, но и на всички останали хора, които пазят старините на България.
Проф. Маргарита Ваклинова е едно от най-големите имена в българската археология. Редица големи открития за резултат от упоритата й 57-годишна работа.
След най-значимите й проучвания са разкопките на Велики Преслав. Тя изследва старата българска столица 53 години.
За мене Велики Преслав е не просто изживяване и емоция, той е животът ми, казва проф. Ваклинова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай