Чудесата на България влизат в дигиталния свят

Експерти обясняват възможностите, които открива новата европейска инициатива „Баухаус“

Чудесата на България влизат в дигиталния свят | StandartNews.com
  • Експерти обясняват възможностите, които открива новата европейска инициатива „Баухаус“
  • „Стандарт“ и М3 Комюникейшънс събират бизнеса, властта и науката на международен форум
  • Събитието започва в 11 часа в столичния хотел Маринела. То ще бъде предавано на живо във Фейсбук страницата на "Стандарт" и в Агенция "Стандарт"

Несметни са Чудесата на България и за всеки родолюбец те са не само история, но и бъдеще. Затова и всяка от общините у нас се стреми да популяризира старините на своя територия, да разива културния туризъм, да показва и привлича посетители към забележителностите си.

Кампанията на „Чудесата на България“ на „Стандарт“ изпълнява вече десет години тази мисия. Тя не само разказва историите на древните паметници, но и

стана посланик на Чудесата ни по света

Визитната картичка на страната ни вече не са само дюните по морето или ски пистите. За последните 10 години България се изкачи на водещо място в европейската съкровищница и се превърна в предпочитана дестинация, благодарение на културно- историческия туризъм.

През март избрахме ТОП 10 на Чудесата на десетилетието - едни от най-привлекателните реконструирани обекти и знакови туристически дестинации. Още тогава заявихме, че кампанията слага нов акцент, а именно тяхната дигитализация, защото само с помощта на младите таланти и информационните технологии артефактите ни ще се пренесат директно към бъдещите поколения.  

Как две различни сфери от живота съжителстват позитивно в променения свят - е темата на международния форум „Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят“ организиран от независимата медия „Стандарт“ в партньорство с най-голямата рекламна агенция М3 Комюникейшънс.

При стриктно спазване на ковид мерките

форумът събира представители на изпълнителната власт, представители на националния и европейски парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на форума са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят.

На него ще бъдат представени възможностите за дигитализация на културното ни наследство както с национално финансиране, по  европейски програми, включително и с новата инициатива „Баухаус“. А също така и такива, в рамките на ежегодната дейност на „Европа Ностра“ – най-голямата европейската неправителствена организация за защита на културното наследство, член на която е кампанията „Чудесата на България“.

В официалната част на форума ще участват

еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, която е специален гост на всичките ни мероприятия, свързани с 10-годишния юбилей на кампанията. Изказвания ще направят генералният секретар на "Европа Ностра" Снежка Михайлович, както и председателят на БАН Юлиян Ревански.

Приветствия на форума ще направят вицепрезидентът Илияна Йотова - дългогодишен патрон на кампанията "Чудесата на България, както и министърът на културата Велислав Минеков.

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас Закия Ел Мидауи също ще поздрави участниците във форума като постоянен партньор на кампанията.

Евродепутатът Искра Михайлов, която е и заместник-председател на политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент ще ръководи панела, посветен на възможностите пред българските институции и фирми, които се откриват с инициативата "Баухаус". Участие в него ще вземат най-големите държавни експерти по темата - заместник-министърът на културата Весела Кондакова и съветникът към министъра на регионалното развитие - архитект Георги Коларов.

Камарата на строителите, на архитектите също ще вземат участие във форума, както и много кметове.

Специален гост ще е вицепрезидентът на "Европа ностра" Пийт Яспърт

Те ще дискутират възможностите за дигитализация на културни проекти съвместно с бизнеса и науката в последния панел, който ще се модерира от Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Основното изказване там ще е на министърът на туризма Стела Балтова, а конкретни проекти ще представят УНСС, УНИБИТ и Софийския университет, както и компании с отношение към опазването и развитие на културното наследство.

На форума ще бъдат наградени шест от най-големите чудеса на България - млади таланти, които вече са прославили държавата ни в много състезания и форуми в различни области.Ще бъдат наградени и кметовете, които реализират дигитални културно-исторически проекти и така дават нови възможности за местната икономика да стане по-устойчива и в полза на хората.

Форумът започва в 11 часа в понеделник, 30 август, в столичния хотел Маринела. Той ще бъде предаван на живо във Фейсбук страницата на "Стандарт" /https://www.facebook.com/standartnews/ и в Агенция "Стандарт" /https://standartnews.com/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай