Борис Ковач свири за рождения ден на фестивала "Аларма Пънк Джаз"

Борис Ковач свири за рождения ден на фестивала "Аларма Пънк Джаз" | StandartNews.com

София. Популярният композитор и саксофонист Борис Ковач пристига в София, заедно с инструменталния квартет Ritual Nova, за концерт посветен на шестия рожден ден на фестивала „Аларма Пънк Джаз" на програма „Христо Ботев" на Българското национално радио. В Първо студио на обществената медия, на 30 октомври /четвъртък/ от 21.30ч., ще прозвучат премиерно камерни творби на маестро Ковач, а през втората част на музикалното събитие публиката ще се наслади на нови аранжименти на познати авангард-фолк и джаз произведения, създадени през последните две десетилетия.

Ключова фигура не само за балканската, но и за европейската сцена, Борис Ковач не престава да изненадва с новите си музикални идеи, инспирирани от родната му Войводина /Западна Сърбия/, в които са вплетени универсални послания. Борис Ковач гостува за първи път на българска сцена преди 12 години с квинтета си „ЛаДаАБа Оркест", а през 2012 г. свири у нас с арменския акордеонист Давид Йенгибарян.

В репертоара на инструменталния квартет Ritual Nova влизат творби, както от различните периоди от творчеството на Борис Ковач (от Ritual Nova Ensemble, през „ЛаДаАБа Оркест" до „Ла Кампанела"), така и произведения в типичната за композитора премерена пропорция между интимност и грандиозност. В състава, освен самият Ковач, участват още и: Слободанка Стевич (пиано), позната на ценителите на новата камерна музика от участието й в албума „Catalogue Of Memories" (2012); Синиша Мазалица (контрабас), музикант, който свири не само в камерните проекти на Ковач, но и в последните записи на Мезей Силард и синът на композитора - Лав, който е настоящият барабанист на квинтета „Ла Кампанела".

Концертът на Борис Ковач е част от събитията посветени на 80-годишнината на БНР. Билети могат да бъдат закупени в „Дюкян Меломан", Ticketplus и Eventim.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай