БАН създаде онлайн игра за тракийската цивилизация

Възстановихме уникален иконостас, изгорял в пожар в храм в Банско, каза Десислава Маринова

БАН създаде онлайн игра за тракийската цивилизация | StandartNews.com

Още в зората на технологиите през 1998 г. бе създаден дигитален проект за тракийското наследство от няколко института в БАН. Целта бе да се създаде достъп до информация по всяко време, от всяко място и на всички хора. Този факт припомни Десислава Маринова от БАН, която изнесе презентацията "Културното наследство в дигиталния свят на информационната ера /Ролята на БАН/, по време на форума "Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят".

"Мултимедийна библиотека - виртуална енциклопедия на българската иконография" е един от направените проекти, каза Маринова.

В района на Велико Търново бяха заснети ЗД църкви, тази реклама даде възможност още повече туристи да посещават тези паметници на културата.

Друг проект е как технологията помага да се възстанови културно-историческото наследство - в църквата "Успение Богородично" в Банско е имало уникален иконостас. След опожаряването на храма е останала само една снимка. Ние направихме възстановка на тази база, всичко бе принтирано в реален размер и в момента, благодарение на майстори, ние имаме иконостаса. Макар и не толкова стар, той показва творчеството на резбаря, разказа още Десислава Маринова.

Преди 2 г. работихме по проект "Децата във виртуалния свят на тракийската цивилизация. Разработихме игра за могила в Долината на Тракийските царе. Така достигнахме до тази детска аудитория и им показахме културното наследство по уникален начин, допълни още ученият от БАН. Експериментът, който правим в различни училища, показва, че на въпрос какво децата харестват, те казват - "Харесвам траките", посочи още Маринова.

Разработваме и игра, свързана с Акве Калиде, допълни тя. Технологиите ни дават много възможности, заключи Десислава Маринова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай