6 000 слушаха джаз на Перелик

6 000 слушаха джаз на Перелик | StandartNews.com

Холандка пристигна у нас специално за "сламения" фестивал

Събитието бе под патронажа на американския посланик Ерик Рубин

Над 6 хиляди души се наслаждаваха в събота на джаз ритми на връх Перелик над Смолян. Традиционният "Перелик Еко Джаз Фест" се проведе за 11-ти пореден път, а тази година бе под патронажа на американския посланик у нас Ерик Рубин. Той също се наслади на събитието, в което участваха артисти от Сърбия, САЩ и България. Идeятa нa фecтивaлa, ĸoйтo ce пpoвeждa в paйoнa нa "Kъщaтa нa Meчĸитe", e зa мaĸcимaлнoтo eдинeниe мeждy apтиcти и пyблиĸa c ecтecтвeнaтa пpиpoднa cpeдa, a вxoдът бe cвoбoдeн зa вceĸи фeн нa джaз мyзиĸaтa. Зa ocвeтлeниe ce изпoлзвaт лaгepни oгньoвe и cвeщи. Eлeĸтpичecтвoтo ce пoлзвa caмo зa инcтpyмeнтитe и oзвyчaвaнeтo нa мyзиĸaнтитe. Фестът се провежда в екозала, оформена с помощта на бали слама, а отгоре има опънат огромен навес. След събитието сламите се използват за запълване на огромните коловози на върха, оставени в миналото по поляните от военната техника на близкото спецподразделение .

Като покрив над сламените стени се опъва тента

която тази година бе нова и с два пъти по-голям размер от минали години.

Освен американския посланик Ерик Рубин на феста дойдоха и много негови колеги. Сред изкачилите връх Перелик бяха посланиците на Иран, Ирак, Дания, Пакистан, Румъния. Сред звездната публика на родопския върх над 2 хиляди метра бяха известни личности от шоубизнеса, политиката и бизнеса, някои от тях традиционни гости.

Събитието се организира от бизнесмена Кирил Асенов. Тази година програмата бе микс от етно и джаз, но

звездата в афиша безспорно бе американецът Райън Хенслър

чието участие бе осигурено със съдействието на Фондация „Америка за България".

В програмата имаше и сръбска, българска и френско-руско-японо-италиано-турско-гръцка банди. Балкански ритми и страсти в джаз акустиката на Перелик музицираха изпълнителите от сръбската формация Hashima. Фестивалът излиза от рамката на джаза и все повече ще се ориентира като World Music формат според организатора Кирил Асенов.

На върха освен традиционната българска публика от почитатели на етно и джаз ритмите имаше и много шарена публика от чужденци от няколко континента - Австралия, Европа, Канада и Америка, а холандка се завърна отново след 4 години в Смолян специално заради фестивала.

"За пръв път имаме партньорство с „Ауди", което е важно за развитието на феста оттук нататък, защото искаме това събитие да прерасне от един джаз фестивал в нещо много по-различно", коментира Кирил Асенов. На върха гостите на феста имаха възможност да видят модели на „Ауди". Плановете на Кирил Асенов са в следващите издания на фестивала

да има и множество други автомобилни атракции

Идеята е да има презентация и възможност за тестване на най-новите офроуд автомобили по специализирано трасе с пилоти от автомобилните компании. Идеята е да се използва високопланинския терен за демонстрация не само на луксозни и мощни возила, но и на новите модни тенденции в света на модата и луксозните атрибути като часовници и елитни алкохолни марки.
Кирил Асенов не скри, че на поляните на върха сред публиката са представители на много известна фирма, производител на скъпи часовници, както и концерн за луксозни алкохолни напитки, които проучваха фестивала като потенциален партньор за следващи години.

„Идеята е Еко джаз Перелик да прерасне в едно много по-изискано събитие, което да е по-културно и качествено. Ще развием и кулинарната част на феста, която тази година не успяхме да реализираме - но се надявам още следващата година тук да готвят екзотични ястия българските готвачи, които са станали известни по света", издаде част от плановете за идното лято Асенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай