Новото време внесе сигнал за незаконен достъп до бюлетини в Смолян

Имаме притеснения, че вотът може да бъде манипулиран, заяви кандидатът за кмет на община Смолян Кирил Хаджихристев

Новото време внесе сигнал за незаконен достъп до бюлетини в Смолян | StandartNews.com

“Местната коалиция „Новото време“ подаде сигнал до ЦИК и Районната прокуратура, че има неправомерен достъп до помещението, в което се съхраняват бюлетините. Това съобщи на извънреден брифинг днес кандидатът за кмет на общината Кирил Хаджихристев.

Сигналът е, че в помещението е имало неправомерен достъп само от председателя на Общинската избирателна комисия Симеон Велинов от ГЕРБ.

Хаджихристев с адвокатите Филип Топов и Димитър Марев направили проверка на място, за да видят лично състоянието на лепенките на помещението. Установява се, че в преддверието пред помещението няма осветителни тела и няма условия физическата охрана да изпълнява пряко охраната, тъй като няма стол и е тъмно.

От проведените разговори с председателя на ОИК Симеон Велинов се установява, че към 18 часа на 21 октомври председателят на ОИК – Смолян е получил сигнал, че има проблем с датчици на СОТ системата в помещението. На следващия ден, около 10 часа на 22.10.19 г., Велинов и представител на СОТ влезли в стаята за 5-6 минути, по думите на Велинов.

Според Хаджихристев, има сериозно съмнение за манипулация на вота, предвид липсата на отговори на въпросите: „По какъв начин и къде е отразено, че има технически проблем с поставената СОТ система в помещението? Защо това не е заявено писмено? Защо само председателят на ОИК с един от членовете е присъствал при отваряне на помещение и е нарушил лепенките поставени с подписите на всички членове на ОИК? Уведомен ли е вр. И. д. кметът на общината, който отговаря за съхранението на изборните книжа, че има технически проблем по линия на СОТ в изборното помещение? Ако е уведомен,  какво е направил, за да създаде организация за съхранение на бюлетините?“, попита Хаджихристев.

„Подадохме сигнал, тъй като винаги държим на пълната прозрачност и настояваме за пълна ревизия на изборните книжа, които се съдържат в помещението. В противен случай изразяваме съмнение, че още сега е манипулиран вота на избирателя“, допълни кандидатът за кмет.

„Има много грубо нарушение по отношение на получаването, опазването и съхраняването на изборните книжа. Велинов еднолично е отворил това помещение, независимо какъв е поводът. До момента липсва протокол за неговото отваряне и затваряне, разбрахме, че тепърва ще се изготвя такъв. Вътре са направили обследване, но не е ясен какъв е резултатът, какво са констатирали влезлите вътре лицата, какво е констатирал техническия специалист относно нарушението на датчици.

Притеснително е и друго – остават само два дни за реакция до изборите. Факт е, че са допуснати фрапантни нарушения. Председателят на ОИК не може сам да отлепя лепенки, факт е, че няма протокол за това обследване, което създава съмнения за някаква манипулация“, изтъкна и Филип Топов.

„Апелирам да бъде извършена проверка и ревизия на книжата заедно с медиите. Отделно ми е много любопитен фактът дали това е самостоятелно действие от страна на Велинов, или действително е получен сигнал и той е инструктиран да направи това нещо. Поръчителят, ако има такъв, също би следвало да понесе някаква отговорност. Апелирам за публичност и прозрачност. Недопустимо е такова грубо нарушение – да се обади някой по телефона и то не органът на охраната – общината, а органът, който извършва изборите, да влиза вътре в помещението. Едва утре, когато започне подготовката на изборните чували, е разрешено отварянето на помещението от всички членове на ОИК. Остава въпросът за престъпна небрежност и пълно безхаберие“, каза адв. Димитър Марев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай