Николов: Предстоят ключови за развитието на Бургас години

Здравеопазването ще бъде основната тема на Бургас през следващите четири години

Николов: Предстоят ключови за развитието на Бургас години | StandartNews.com

Мащабна управленска програма за успеха на Бургас представи на пресконференция днес Димитър Николов. „Имам силата, идеите и самочувствието да надградим постигнатото и да продължим заедно напред. Предстоят ключови за развитието на нашия град години. Моята цел е още по-успяващ, модерен, интелигентен, желан като място за живеене и работа Бургас. Знам какво очакват от мен бургазлии - по-малко приказки и повече работа. В списъка с проекти в програмата ми няма нищо пожелателно. Ако получи силната подкрепа на бургаските граждани, нейното изпълнение започва още на 28 октомври“, каза Димитър Николов.

„Здравеопазването ще бъде основната тема на Бургас през следващите четири години. Предстои създаването на нова Университетска детска болница с денонощен спешен център, приемно отделение и консултативно – диагностичен център. Бургаският онкодиспансер ще бъде дооборудван с пет скенер и гамакамера за брахитерапия“, съобщи Николов.

„Инвестициите в образование ще продължат, за да бъдем все по-конкурентоспособни и привлекателни за инвеститорите. Тяхното първо и най-важно условие винаги е осигуряването на квалифицирани кадри за техните предприятия и офиси. В пряка конкуренция сме с останалите градове за привличането на сериозни инвеститори, за създаването и задържането на добри специалисти“, заяви Димитър Николов.

Продължава масовото обновяване на дворовете в училища и детски градини. Предвидено е изграждането на пристройки към няколко училища, за да бъде подобрено качеството на учебния процес.  Нови индустриални зони с изграждане на довеждащата и вътрешната им инфраструктура са сред предимствата, които ще привлекат и задържат вниманието на бизнеса. С тях ще бъдат привлечени много външни инвеститори, а едновременно с това ще се осигури перспектива за развитие на бургаския бизнес. Още през 2020 г. в Бургас ще отворят над 20 нови предприятия. Съвместната работа през последните години накара водещи компании от ИТ и Аутсорсинг индустрията да припознаят Бургас като коректен партньор и перспективно място за работа, за живеене, създаване на семейство и отглеждане на деца. Това е само първа крачка към новите възможности на Бургас да привлича високотехнологични компании. През следващите години стотици нови работни места ще бъдат заети от местни кадри и привлечени специалисти от страната и чужбина.

Благоустрояването на Бургас ще продължи с цялостно обновление на най-посещаваните паркове - парк „Изгрев“ и парк „Славейков“. Димитър Николов предвижда допълнително залесяване и озеленяване в целия град, изграждане на нови пикник зони - две в „Меден рудник“ и една в парк „Езеро“, както и разширяване на зоната в „Минерални бани“.

Предстои ремонт на десетки улици, изграждане на нов обход за к-с „Меден рудник“, обособяването на нови паркоместа и етажни паркинги, масово облагородяване на междублокови пространства, надграждане и продължаване на програмата за саниране на многофамилните жилища. Ще бъде реализиран трети етап от реконструкцията на главната улица „Александровска“ – от пл. „Тройката“ до Централна автобусна спирка.

С ново звено за градски ремонти и инспекторат за борба с вандализма ще бъде засилен контролът за поддръжка на детски площадки, квартални паркове и междублокови пространства. Това ще позволи да бъдат опазени по-дълго време здрави и безопасни елементите на градската среда - тротоари, стълбища, градинска и паркова мебел, съоръжения за детски игри и достъпна среда, фонтани, асансьори, подлези и пасарелки, както и да се ограничат вандалските посегателства върху тях.

Туристическата привлекателност на Бургас ще расте с изграждането на нов етнографски комплекс в Ченгене скеле, музей на минералната вода, Конгресен център в пристанището. Димитър Николов обяви предстоящото закупуване на хидробуси и създаването на свързан маршрут в Бургаския залив, по който да се пътува с морски таксита между Магазия 1, острова, рибарско пристанище „Сарафово“ и новоизградените пристани на „Крайморие“ и Ченгене скеле.

Във възродени храмове на бургаската култура ще се превърнат реновираните Културен дом на нефтохимика и Филхармонията. Нова Библиотека, Арт галерия и Арт уличка ще привличат посетители не само с външния си вид, но и със своите индивидуални програми и съдържание.

„Бургаските творци и НПО могат да разчитат и занапред на моята подкрепа. Ще отделим повече средства за независими културни проекти, изложби, представления и др.“, каза Димитър Николов.

Спортен Бургас ще продължи да създава положителни емоции и да предоставя интересни възможности за свободното време. Освен довършването и официалното откриване на зала „Арена“, предстои строителството на нов футболен стадион и изграждането на малки квартални зали в к-с "Изгрев", к-с "Братя Миладинови", к-с "Зорница", к-с "Славейков", к-с „Славейков“, к-с „Меден рудник“ и кв. „Сарафово“.

Назначен е екип от 30 души -  медици, социални работници, психолози, които да оказват медицинска помощ по домовете на самотни възрастни хора. Десет нови социални услуги и стартирането на програма „Активни пенсионери“ ще позволят предлагането на още по-качествена грижа за възрастните и хората с увреждания.

Още по-сериозно внимание към проблемите на околната среда, инвестиции в нови станции за мониторинг на въздуха, подмяна на печки с твърдо гориво с щадящи околната среда уреди за отопление и модернизиране на процеса по сметосъбиране, ще повишат качеството на живот в общината.

Автопаркът на Бургас ще се увеличи с 56 нови електробуса за градския транспорт. Ще бъдат пуснати допълнителни курсове по натоварените линии, автобусите ще се движат по-бързо и по спирките ще се чака по-малко.

Димитър Николов обяви предстоящо усъвършенстване на много от системите, които обслужват функционирането на града – осветление, светофарно регулиране, видеонаблюдение, паркиране и всякакви електронни услуги. Те ще бъдат обединени в обща платформа, наречена „Смарт Бургас“. Тя е готова да заработи през ноември, когато ще започне да събира на едно място градските данни от различни свързани системи така, че да са в помощ и на местната управа, и на гражданите.

Димитър Николов представи и листата с кандидати за общински съветници от ГЕРБ-Бургас. „От първия до последния в листата - това са хора с професия, биография, чисто име и желание да работят за развитието на Бургас. Те знаят, че най-лесното за тях е тази предизборна кампания. Трудното идва след това, защото бургазлии са взискателни, аз също, и те ще трябва да покажат най-доброто от себе си през следващите четири години“, каза Димитър Николов. За финал той благодари за оказаното доверие, предложенията, критиките и помощта. Димитър Николов разчита на широка подкрепа от бургазлиите от всички възрасти и всички населени места в общината.

„Готов съм да се конкурирам с останалите кметове, а битката през следващите години ще е за привличане на млади хора, обучени специалисти и инвеститори. Моята цел е Успех за Бургас!“, заяви Димитър Николов

„Като заместник областен управител мога да заявя, че от управленската програма на Димитър Николов ще могат да се възползват не само жителите на Бургас. Тя има мащабна регионална програма за Югоизточна България заради обхвата на инвестициите в здравеопазване, образование и много други сектори на развитие. В тази управленска програма за първи път се предвиждат средства за изграждане на студентски жилища. Идеята получи одобрението и на студентските съвети на нашите университети. С програмата на Димитър Николов ще бъда създадени условия за привличането на млади хора в Бургас, които да започнат работа и заживеят в нашия град“, заяви водачът на листата на ГЕРБ-Бургас проф. Севдалина Турманова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай