БСП-София: Фандъкова крие безхаберното управление на Топлофикация

Социалистите са възмутени от огромния дълг на дружеството към Булгаргаз

БСП-София: Фандъкова крие безхаберното управление на Топлофикация | StandartNews.com

Днес, 21.10.2019г. в предизборно предаване на бТВ Мая Манолова показа писмо, в което „Булгаргаз” ЕАД предупреждава „Топлофикация София” ЕАД, че ако до края на този месец не изплати 60 млн. лв., а до края на ноември още 40 млн. лв., това може да постави под риск доставките на природен газ не само за столицата, но и за цялата страна.

В същото предаване Йорданка Фандъкова обяви, че това са „регулярни писма”, които се получават всяка година по това време. А причината е, че държавната компания „Булгаргаз“, чийто собственик е Българският енергиен холдинг, а принципал Министерството на енергетиката, от години рекетира „Топлофикация София“, като ѝ налага „рекетьорски” условия.

БСП-София поставя следните въпроси:

Г-жо Фандъкова, кога разбрахте, че условията в договора с „Булгаргаз“ са „рекетьорски” и как реагирахте? Защо толкова години не защитихте от този рекет общинската „Топлофикация София“, за дейността, на която носите отговорност като кмет на Столична община?

Г-жо Фандъкова, рекетът и поставянето на рекетьорски условия са престъпление според законите в България. Вие сигнализирахте ли прокуратурата за това престъпление?

Г-жо Фандъкова, напомнихте за старите задължения от 500 млн. лв., но удобно забравихте „загробените” 95 млн. лв. на „Топлофикация София“, държани на влог в КТБ. Чувствате ли някак отговорност за това?

Г-жо Фандъкова, ще отречете ли, че през есента на 2018г. беше цедиран дълг на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ в размер на 100 млн. лв., с което „закърпихме” отоплителния сезон 2018/2019 г. Към настоящия момент обаче „Топлофикация София” „успя” да натрупа нови 115 млн. лв. задължения към „Булгаргаз“ и то преди началото на новия отоплителен сезон. Това само на рекета на „Булгаргаз“ ли се дължи или на „доброто управление“ на дружеството?

Г-жо Фандъкова, има ли и други „рекетьорски” договори, които Столична община е сключила за извършването на редица общински дейности и услуги? С новите „спешни” предизборни обществени поръчки, гарантирате ли на софиянци, че отново няма да се окажат рекетирани?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай