Животните на фураж, тревата изсъхна

Земеделци и животновъди настояха режимът за разрешение за биене на сондажи за вода да бъде максимално облекчен.

Животните на фураж, тревата изсъхна | StandartNews.com

Земеделци и животновъди настояха режимът за разрешение за биене на сондажи за вода да бъде максимално облекчен.

Причината е сушата, която заплашва овошки, зеленчуци, но и животни. Налага се да купуваме фуражи посред лято, за да храним животните. Паша няма, заяви Бойко Синапов от Обединени български животновъди

Искането бе поставено единодушно на съвместен брифинг в Министерство на земеделието пред Десислава Танева от представители на няколко бранша животновъдство, овощарство, малинопроизводство и градинарство.

Тази година оцеляват само овошките, които имат възможност за капково напояване. А за да се направи такова, до стопанствата трябва да има източник на вода. За тази цел е необходимо бързо разрешение за сондаж. Земеделците дори не поставят въпроса за цената на такива сондажи, които в Добруджа по думи на местни производители могат да стигнат до 18 хил.лв.

Купуваме люцерна, която заради по-ниските добиви повиши цената си. От 4 лв. на бала миналото лято вече е 8 лв. Пасищата са сухи, храна няма, обобщи Бойко Синапов.

Особено критична е ситуацията в Източните Родопи. В момента местим стадата с електропастир на различни терени, за да им осигурим някаква храна, разказа той. Проблемът обаче касае всички животни колеги и в сектора, допълни овцевъдът.

Проблемът в Източните Родопи не е отсега, а поне от 15 години, коментира пред Телеграф Благовеста Василиева от Дивата ферма, която се намира в района на Маджарово.

Ситуацията със сондажите и снабдяването с вода трябва да се реши на национално ниво, особено за Източните Родопи, където сонди трябва да се бият поне на 1500 метра, заради дълбоките подпочвени води. За доставяне на вода от реката за напояване на тревите са необходими милиони, според фермерката.

България ще поиска нотификация от европейската комисия за опрощаване на кредити на фермерите, които заради коранавируса не могат да бъдат погасявани. Това обеща на животновъдите премиерът Бойко Борисов при среща с тях и ресорния министър Десислава Танева.

Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 250 лв. на хектар, (80 лв. на хектар за закупуване на минерални торове и 170 лв. на хектар за закупуване на семена). Максималният размер на всеки отпуснат кредит е до 300 000 лв.

Кредитните задължения се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция. Общата сума на обезпеченията следва да осигури покритие на кредита в размер на 135%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай