Желязков обеща на превозвачите решение за тол системата

Зо протеста на 13 януари ще разговаряме, ще намерим добра чуваемост, каза транспортният министър

Желязков обеща на превозвачите решение за тол системата | StandartNews.com

Превозвачите са заявили символични протестни действия до 13 януари. В този период ние продължаваме разговорите и вярвам, че ще намерим добра чуваемост. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков.

По-рано днес беше съобщено, че автобусните превозвачи ще протестират от петък, 13 декември. Фирмите са недоволни от въвеждането на толсистемата, в която попадат и те, въпреки че трябваше да бъдат изключени. Символичният протест на превозвачите ще стане ефективен от 13 януари 2020 г..

Все още се преговаря с всички превозвачи – и автобусните, и товарните, по отношение параметрите, обхвата и цените на толсистемата, каза транспортният министър в късния следобед в четвъртък и уточни, че тези разговори се водят от регионалното министерство.

Росен Желязков каза, че преди ден имал добра среща с превозвачите, осъществяващи автобусни превози. „Поговорихме за мерките, които още в средата на тази година бяхме набелязали, и които срещат едно известно недоволство. Това са въпроси свързани с регулацията на пазара, за което ние ги уверихме, че законът за автомобилните превози ще бъде разгледан от МС следващата сряда, там са голяма част от техните очаквания, въпроси и отговори”, заяви Желязков.

По отношение на толсистемата той посочи, че този въпрос тъй или иначе е дискусионен в своите основни компоненти. „Това е обхватът по отношение на републиканската инфраструктура и по отношение на единичните цени. Това също е въпрос на разпределение на тежестта, за което всяка една от страните има своите аргументи”, заяви Желязков. Друг въпрос, който засяга превозвачите е темата свързана с нерегламентираните превози. „В момента срещаме затруднения по правоприлагането. Те настояват за инкриминиране, а моята позиция ясно изразих, че изпълнителната власт не може да прехвърли своята отговорност върху съдебната власт, затова изпълнителната трябва да се концентрира в това да си върши работата по-добре, говоря за всички агенции като се започне от ДАИ, НАП и т.н., които са ангажирани, а не за всяко нещо да търсим инкриминиране и ангажирането на други институции”, заяви Желязков.

Той припомни, че те са заявили символични протестни действия до 13 януари. „В този период ние продължаваме разговорите и аз вярвам, че ще намерим добра чуваемост. Поне от моя страна съм го заявил това нещо на вчерашната среща”, каза министърът.

„Аз вярвам, че превозвачите са сериозни хора и не блъфират. В този смисъл от моя страна ще положа всички усилия, за да не се стигне до ефективни протестни действия, надявам се, че ще успея да ги убедя, че изпълнителната власт има най-добрите намерения да подходи сериозно по техните искания и да удовлетвори техните справедливи очаквания, в това число и по отношение на субсидии, компенсация, по отношение на републикански, на областни, общински транспортни схеми. Неща, които вълнуват не само превозвачите като индустрия, а и потребителите на тази услуга”, заяви още Железков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай