Зайкова: Инфлацията ще изяде компенсацията на ощетените пенсионери

Намираме се в стагфлация, което означава обедняване, каза експертът на ИТН

Зайкова: Инфлацията ще изяде компенсацията на ощетените пенсионери | StandartNews.com

Как така министърът на труда и неговите подчинени в НОИ не видяха и ощетиха най-бедните - хората със социални пенсии. Сега те взимат по-малко с 38 лева от миналата година. Ще им ги дадат, но през февруари, когато инфлацията ще ги е изяла. Тоза заяви експертът Мика Зайкова, бивш депутат от ИТН, известна като "Бабата на България", след като беше доайен в 46-тото и 47-мото НС, в БНТ.

Пенсиите трябва да се преизчислят, категорична е Зайкова. Има хора, които за да получат пълна пенсия, си доплатиха стаж. Сега пак са лиишени, след като индексът за стаж стана 1,35. 

3 години Бойко Борисов лиши хората от преизчисление по незнайни причин. В следващите години въведе някакви коефициенти и пак ги ощети. Хората и сега не са си взели истинските пенсии.

Българинът е умен човек и макар и беден, не се продава за 75 лева. Аз мисля, че това не работи. По-добре да има хубава информационна кампания, хората да бъдат убедени, а не да ги лъжат с някакви стотинки. Повечето хора имат антитела, мисля, че с пари няма да стане, коментира Зайкова решението на правителството да дава по 75 лева на пенсионер за ваксина.

Инфлацията към декември е 7,3%. Ръстът на БВП е почти наполовина. Това означава, че ние сме в стагфлация. Това означава обедняване.

Бедните в България, ако официално са 33%, всъщност са много повече. Защото има работещи бедни - хората с минимална работна заплата, които не получават нищо под масата, живеят изключително бедно. Имаме 10% облагане на тези пари, посочи още Зайкова.

Сметките изяждат голяма част от възнаграждението. Дори и най-скромната издръжка, която КНСБ сметна на 625 лева на човек, но цените се вдигнаха - за четиричленно семейство всеки от родителите трябва да получава 1800 лева на човек, посочи Зайкова. Според нея мораториумът не лрешава проблеми, а ги създава. Ако кабинетът не успее да намери механизъм за цените, нещата ще станат взривоопасни след 31 март. 

Тя посочи, че енергийният експерт на ИТН Иван Хиновски е предложил много добри мерки, но решението е на МС. 

По думите й, пари има, ако не се крадат и се използват ефективно. Имаме 2 милиарда остатък от предишната програма на ЕК. Предстои да дойдат още около 13 млрд. Тя се надява внесеният план за възстановяване да е по-смислен. Защото ЕК иска конкретни проекти. Според нея първият План е бил направен буквално за крадене - саниране, големи ремонтчета. Този план нямаше да работи, категорична е Зайкова. Според нея грешката на Пеканов за втория план е, че не е обсъден с тристранния съвет. На този план му липсва конкретика, каза Зайкова. 

По повод изказването на финансовия министър Асен Василев да горим боклук вместо въгрища, Мика Зайкова каза, че има патентована технология, която е българска, но създателите й не могат да се доберат до управляващите и да им кажат каква технология имат. 

Според нея ако има управленска програма, бюджетът се прави много лесно. Зайкова се надява кредитът на доверие, даден на Петков и екипа му, да продължи поне 100 дни, за да си свърши работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай