Защо държавата влиза в петролния бизнес?

Държавните бензиностанции ще са еталон за останалите търговци на горива, каза Емил Караниколов

Защо държавата влиза в петролния бизнес? | StandartNews.com
  • Държавните бензиностанции ще са еталон за останалите търговци на горива, каза Емил Караниколов

Държавните бензиностанции ще са еталон за останалите търговци на горива. Това е целта, която си поставя държавата с идеята за Петролната компания и разкриването на държавни бензиностанции. Идеята е да не се получава ситуация като през март тази година, когато цената на петрола се срина, а у нас горивата започнаха да падат след 14 дни, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за БНТ.

Разбира се има фактори, които влияят върху падането на цените. Например наличие на горива в складове, които са били закупени на по-висока цена, каза той. Караниколов разкри, че създаването на държавни бензиностанции е идея от повече от година и половина и по нея се работило досега. Поводът беше, че след проверките в сектора от Комисията за защита на конкуренцията стана ясно, че основния проблем е липсата на достатъчно обем в данъчните складове. Това е така, тъй като при закупуване на гориво от Гърция например, ако няма къде да се съхранява и се пусне директно в търговската мрежа трябва да се платят данъци и акцизи за него, но ако търговецът разполага с данъчен склад може да го постави там и след като реализира определено количество да заплати акциза и данъка.

Караниколов коментира още, че е запознат с антимонополното законодатество и заяви, че доказването на картел в даден бизнес е изключително трудно.

Основната идея на създаването на държавно предприятие е да бъдат прехвърлени два обекта, които са били данъчни складове от държавния резерв към новото предприятие. Също така държавната компания ще бъде участник в пазара, както всички други търговци и ще бъде контролирана от Комисията за защита на конкуренцията.

На въпрос дали това не е лява идея, Караниколов заяви, че  в целия свят предвид пандемията ще се появяват такива предложения, в които държавата ще трябва да влиза в бизнеса.

Икономическият министър заяви още, че предстоят срещи с Българската петролна и газова асоциация, които да дадат препоръки относно мястото и типа на бензиностанциите, които предстои да бъдат изградени от държавата. Той коментира още, че  новите данъчни складове, които ще са контролирани от държавното предприятие ще доведат и нови играчи на пазара, което ще повиши конкуренцията.

Икономическият министър коментира и темата за намаляване на ДДС за рестонанти, хотели и книги от 20 на 9%. Подкрепям позицията на министъра на финансите да е против такова намаление, тъй като той трябва да пази бюджета и резерва на държавата. Като икономически министър обаче смятам, че тази мярка е добра, за да се подобри ликвидността на сектора, тъй като по време на пандемията той беше изцяло затворен. В същото време и ресторантьорите поеха ангажимент, а именно за изсветляване на сектора и повишаване на доходите на работещите от 610 на 800 лева минимално възнаграждения. Причината е, че около 15 % от тези бизнеси фалираха заради ограничителните мерки. Караниколов заяви, че цени в заведенията няма да падат, а целта е приходите им да се увеличат, за да могат да стъпят на краката си.

На въпрос как ще е това лято по морето Караниколов заяви, че призовава всички да изберат България за почивка, но и бизнесът трябва да се постарае повече, за да привлече българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай