Защо Бюджет 2021 е по-различен?

Досега не се е случвало да има 10 млрд. лева дефицит за две години

Защо Бюджет 2021 е по-различен? | StandartNews.com

Досега не се е случвало да има 10 млрд. лева дефицит за две години. Ясно е, че това е провокирано от кризата и бюджетът е различен именно заради кризата с COVID-19, заяви пред БНТ икономистът Петър Ганев по повод обявения проект на бюджета за 2021 година.

По думите на Ганев голяма част от разходите са записани като единични, въпреки че няма да са такива. В тази графа са включени пенсиите и детските надбавки, добави още той.

"Трябва да се съгласим, че този бюджет няма да остане така за цялата годината. COVID-19 се използва много повече и за неща, които не са свързани. Думите са красиво подредени, а действията ги няма. Например се обръща голямо внимание на чуждите инвестиции, които е съмнително дали ще дойдат, но не се обръща внимание на изтичането на български капитали в чужбина. Няма и дума за публичните инвестиции, няма и ангажименти за тях", заяви икономистът проф. Гарабед Минасян и добави, че именно това създава спокойна среда за бизнеса.

По думите му публичните инвестиции са свързани с обществени поръчки, а това буди съмнение за големи корупционни практики и затова правителството се пази от тях.

Ганев заяви, че правителството е демонстрирало, че ако получи картбланш много бързо може да напомпа дефицит. "От Европа няма кой да се скара за фискалната политика, защото правителството ги облича в еднократни разходи заради COVID кризата. Бюджетът е писан така, че да има голяма доза ръчно управление. Ще влезем в година на рекордни инвестиции заради Плана за възстановяване на Европа", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай