Йордан Цонев: Кризата още не е започнала

Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка

Йордан Цонев: Кризата още не е започнала | StandartNews.com

Диференциацията на ДДС не е табу, въпреки че България не може да си позволи голямо разнообразие като Германия.

Този коментар за намаляването на данъка направи зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в „Панорама“ на БНТ.

Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси, детски стоки трябва да е за постоянно, защото няма такова голямо отражение върху фиска, заяви още Цонев.

Плоският данък обаче не трябва да се променя към скала на облагане, бе позицията на зам-шефа на ДПС.

В България нямаме заплати като в Германия, за да може личният данък да пълни хазната, нямаме големи корпорации, чиито данъци да са достатъчни за диференцирано ДДС, обясни той. Колкото и диференцирана да е ставката на данъка върху доходите, толкова по-малко хора ще има да я плащат, каза той.

В търговията с горива има класически олигопол и на контролните органи им е трудно да предотвратят картелно споразумение.

Създаването на държавна петролна компания може да изправи този модел, но държавната компания трябва да действа пазарно, заяви Цонев по повод предложението на правителството за създаване на държавни бензиностанции.

Икономическата криза след COVID-19 още не е започнала, първите данни ще дойдат в началото на юли и тогава ще видим кои сектори са засегнати, каза още Цонев, който е и председател на парламентарната комисия за контрол на средствата платени заради коронавируса.

По повод назначениего му за шеф на комисията, която ще извършва контрол на държавните средства за кризата, Цонев заяви, че общественото очакване за прозрачност е огромно и той ще направи всичко по силите си, за да стане ясно за какво отиват парите.

Но свалянето на ДДС за детски стоки и книги е съвсем друг въпрос, защото освен социална функция, подобна стъпка няма да има голямо отражение върху фиска, убеден е Цонев.

Депутатът от ДПС обясни, че неговата партия запазва либералните си възгледи, но смята, че има сектори, в които държавата трябва да присъства по-сериозно, за да се изправи изкривяване на пазара.

Той обясни, че създаването на държавна петролна компания е необходимо, защото регулаторния орган сега не може да пребори картелното споразумения в бранша.

Той обаче заяви, че работата на тази компания не трябва да се допускат държавни дотации през цената, а тя трябва да действа на пазарен принцип, за да е стена срещу картела.

Цонев заяви, че ситуацията с коронавируса потвърждава оценката на ДПС, че в борбата срещу заразата правителството е постигнало впечатляващи резултати

Той уточни, че когато е говорил за ограничаване на свободи, включително на словото, не е имал предвид институционално ограничение. „ Ограничаване на свободата на словото го разбирам като самоограничаване на всички хора, които говореха, че коронавируса е лек грип, трябва да се получи стаден имунитет, а по-късно ситуацията и в Швеция и във Великобритания ги обори“

Всичко това е въпрос на съвест и морал на всеки обещственик или експерт, който взима отношение по темата, заяви още Цонев.

Ние, хората си помислихме, че сме богове. Бог ни показа, че с една частица може да се преобърне целия свят, докато ние смятаме, че сме толкова велики, че можем да унищожаваме природа и да си сменяме пола, каза депутатът като поука около пандемията.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай