Пандемията вдигна цените на суровините

Възстановяването изисква повишено хранене

Пандемията вдигна цените на суровините | StandartNews.com
  • Постпандемично покачване на цените на суровините отчитат анализатори

Цените на суровините достигат върхове, но това не е надуване на балони или спекулации, твърдят експерти от международната застрахователна компания Euler Hermes. Цените на царевицата, соята и медта са най-високи от 7-8 г., а на памука - от 3 г. На тези пазари наистина се наблюдава нарастване на търсенето в резултат на икономическото възстановяване и очакваното ускоряване на растежа на глобалния БВП, като същевременно се запазват ограниченията от страна на предлагането.

Компанията очаква, че БВП на САЩ тази година ще нарасне с 5,3%, на Китай - с 8,2%, на еврозоната - с 4,3%.От най-ниската точка през май 2020, когато цените на почти всички стоки се сринаха на фона на пандемията, енергийните ресурси, предимно петролът, показаха най-силен растеж. Този подиндекс е надвишил 250 точки, ако долната оценка се приема за 100 точки. Възстановяването на цените на металите и храните е по-умерено, до 150 пункта.

И в двата случая Китай подкрепи цените през 2020 г. чрез поръчки за запаси (вносът на ориз, пшеница и царевица е нараснал със 71% в сравнение с 2019 г., но това има малко влияние върху вноса от САЩ - вносът на соя все още не се е възстановил до ниво отпреди пандемията).През 2021 г. обаче Китай е малко вероятно да извърши такива покупки, а доставките, напротив, ще се увеличат след премахването на някои от ограниченията, въпреки че средно цените се консолидират на по-високо ниво, според Euler Hermes.

Средната цена на суровия петрол Brent, според експертите на компанията, ще бъде 59 долара за барел тази година и 62 долара за барел през 2022 г. Според FAO, Организацията на ООН за прехрана и земеделие, средното увеличение на цените на храните за цялата минала година възлиза на 3,1% до 97,9 пункта (средната стойност за 2014-2016 г. се приема за 100 точки). Това е тригодишен връх, но показателят все още е с 25% под историческия връх през 2011 г. - 131,9 пункта (след 2014 г. световната тенденция е забележим спад в цените на храните).

Най-рязкото покачване на цените за годината се наблюдава при растителните масла и зърнени култури, докато средните разходи за месо и млечни продукти намаляват, а цената на захарта остава почти непроменена.Нивото на спекулативна активност на инвеститорите на стоковите пазари сега е по-ниско отколкото в предишни периоди на повишаване на цените (стойността на съответния индекс е била по-висока през 2016-2017 г.), въпреки това нарастващите котировки създават рискове за по-висока инфлация, отбелязва компанията.

Потребителската инфлация в САЩ през февруари вече се е ускорила до 1,7% (1,4% през януари), но това увеличение е почти изцяло осигурено от ускоряването на растежа на цените на енергията, отбелязва Capital Capitalics. Като се вземе предвид ефектът от ниската база, основната инфлация (без разходите за енергия и храна) може да се ускори над 2% до април, въпреки че сега нейните темпове на растеж са се забавили на местно ниво - до 1,3%. Перспективите за ускоряване на растежа на цените ще бъдат обсъдени и от членовете на Комитета на Федералния резерв на САЩ за отворените пазари, но засега реториката на американския регулатор остава мека.

Източник "Комерсант"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай