Във Видинска област няма нов случай на АЧС

456 стопани от областта вече са получили обезщетението от 300 лв.

Във Видинска област няма нов случай на АЧС | StandartNews.com

456 стопани от  областта вече са получили обезщетението от 300 лв.

Това стана ясно на провелото се днес заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. „Извършено е плащането във всички общини, с изключение на община Видин, където право на обезщетение имат 622 стопани. Очаква се до края на следващата седмица всички 1085 стопани на доброволно закланите прасета, да получат средства за почистване и дезинфекция на дворовете си“, информира Данков, директор на ОДБХ-Видин.

На провелото се заседание на Областната епизоотична комисия  бе обсъдена епизоотичната обстановка в областта по отношение заболяването Африканска чума по свинете. „На територията на област Видин няма регистриран нов случай на заболяването АЧС по свинете. Отрицателни са пробите от двете индустриални свинеферми“, отбеляза областният управител Албена Георгиева.

В заключение д-р Данков информира, че продължават проверките по сигнали за укрити прасета в населените места от 20-километровата зона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай